MENIU

MITROPOLIA RĂSPOPIŢILOR. Preoţi acuzaţi de adulter sau recăsătorie: "FIERB ĂŞTIA DE LA BOR!"

Mitropolia răspopiţilor de lângă Iaşi

Un grup de foşti preoţi, caterisiţi sau decăzuţi din funcţii, din Iaşi ori din judeţele limitrofe, au înfiinţat o mitropolie paralelă, la Secuienii Noi, lângă Roman. Este aşa-numita Mitropolie a Moldovlahiei, subordonată unor autorităţi bisericeşti din Ucraina.

Printre preoţii ieşeni care slujesc aici, doi sunt căsătoriţi a treia oară, unul fiind găsit vinovat de schismă. Un alt preot este cântăreţ de muzică de petrecere, scrie ziaruldeiasi.ro.

Toţi însă spun că slujesc pe Domnul cu mai multă dragoste decât preoţii din BOR. Au demarat deja construirea de biserici paralele.

Povestea despre cum a ajuns să existe o mitropolie la o sută de kilometri de Iaşi porneşte cu părintele Mihail Claudiu Vasilache. Acesta a fost caterisit de către Arhiepiscopia Romanului şi a Bacăului pentru că a divorţat de două ori şi pentru că a "deschis cartea" pentru credincioşii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei.

Acesta însă nu s-a conformat cu situaţia şi nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române. S-a afiliat cu o facţiune din ortodoxia ucraineană, intitulată Biserica Creştin-Ortodoxă după Vechiul Calendar, care l-a uns din nou preot.

Din această facţiune, care nu este recunoscută în Ucraina de către sinodul Bisericii Ortodoxe, face parte şi Varsanufie Solopov. Acesta din urmă este unul dintre părinţii Bisericii Creştinilor Ortodocşi Tradiţionali de Pretutideni, mitropolit al Herţei, Cernăuţilor şi Bucovinei de Nord, înfiinţate toate la începutul anului 2007.

Cu un an mai devreme, părintele Vasilache primea hotărârea din partea Arhiepiscopiei Romanului şi a Bacăului că este trecut „în rândul mirenilor“, neavând voie să mai poarte veşminte bisericeşti.

"Un preot caterisit îşi pierde dreptul să mai săvârşească orice fel de lucrare sacră. Nu mai are voie să poarte veşmânt liturgic, să slujească sau să predice. Caterisirea este o sancţiune ireversibilă, nu se mai poate reveni asupra ei", explică pr. Marian Timofte, consilier administrativ-bisericesc de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Însă Vasilache nu s-a lăsat descurajat de hotărâre şi a înfiinţat o Asociaţia „Sfânta Cruce - Secuiană“ şi a ridicat biserica privată din curtea locuinţei sale din Secuieni. După ce s-a afiliat cu proiectul lui Varsanufie Solopov a ajuns să transforme, în şapte ani de zile, biserica privată din Secuieni în Mitropolia Moldovlahiei, subordonată Cernăuţilor, dar cu parteneriate în Italia.

Părintele Mihail a explicat că a fost mai mulţi ani „hărţuit“ de către reprezentanţii BOR, dar că, de când s-au afiliat Mitropoliei din Ucraina, Kiev, "sunt mai liniştiţi şi mai precauţi". "În Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal, vrem să ne vedem de treaba noastră şi să nu fim implicaţi în structurile Bisericii Ortodoxe Române. Tot ce contează acum sunt credincioşii care vin şi nici nu vrem să îi întărâtăm şi mai tare pe cei de la BOR“, a declarat mitropolitul.

Părintele David a predicat şi el alături de Mitropolitul Mihail în prima Duminică din Postul Paştelui, în Secuieni, chiar dacă şi-a pierdut şi el dreptul de a face asta.

"Nu m-am înţeles cu căsătoria, am avut nişte probleme, şi am fost înlăturat. Am slujit apoi şapte ani ca îmbisericit la o altă parohie din preajmă. Nu am vrut decât să fiu alături de oameni, dar m-au înlăturat şi de acolo. Acum sunt mai în vârstă, m-am lămurit şi cu căsătoria, mi-am cumpărat o bucată de teren, mă călugăresc şi îmi ridic mănăstire. Că aici, în zona Romanului, nu prea sunt mănăstiri. Oricum, acum fierb ăştia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă“, spune părintele David.

Citeşte tot pe ziaruldeiasi.ro.