Misterul luminii sfinte de la Ierusalim: Miracol sau farsă?
Un ritual vechi de peste 1.200 de ani este considerat de către Biserica Ortodoxă "o minune publică", întrucât este văzută de toată lumea: aprinderea Sfintei Lumini. Există însă voci care spun că una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor ortodocşi ar fi doar o farsă!
Lumina Sfântă se aprinde miraculos la Ierusalim, la Sfântul Mormânt, în Sâmbăta Mare, ziua, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari. Flacăra se aprinde numai la ortodocşi, "ca o dovadă incontestabilă că numai ei păstrează dreapta credinţă apostolică", după cum spun preoţii.
Tradiţia situează la Sfântul Mormânt ultimele episoade ale patimilor lui Hristos, crucificarea sa, punerea sa în mormânt şi Învierea. Aprinderea Sfintei Lumini nu decurge deloc simplu, fiind monitorizată. Este mai păzită decât un transport de lingouri din aur! Sfântul Mormânt fiind controlat încă din noaptea Vinerii Mari, după prohod, de poliţişti civili necreştini, respectiv un arab, un turc şi o autoritate israeliană.
Şi Patriarhul Ierusalimului este verificat. Când vine momentul să intre în Sfântul Mormânt, acesta este verificat de către poliţiştii necreştini, ca să nu aibă la el o sursă de foc! După 15-20 de minute de rugăciune, lumea din biserică observă o lumină puternică, ca un fulger, care coboară prin cupola mare a Bisericii şi care intră în Sfântul Mormant, aprinzând vata presărată pe lespede.