MENIU

Mișcare DECISIVĂ pentru demiterea Avocatului Poporului - Renate Weber, câteva ore până la revocarea sa în Parlament

Mișcare DECISIVĂ pentru demiterea Avocatului Poporului - Renate Weber, câteva ore până la revocarea sa în Parlament

Votul decisiv pentru Avocatul Poporului are loc marți în plenul celor două Camere reunite ale Parlamentului. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban după ce primul pas pentru demiterea lui Renate Weber a fost respingerea rapoartelor de activitate ale instituției pe ultimii doi ani.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat că va fi convocat penul Parlamentului pentru marţi, la ora 15.00, printre principalele puncte de pe ordinea de zi fiind raportul de activitate al Avocatului Poporului şi al CSAT. 

Comisiile juridice reunite au respins, pe 25 mai, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Acesta a fost primul pas pentu demiterea lui Renate Weber. Membru ALDE, Weber a fost propusă de fosta coaliție PSD-ALDE, în 2019, după ce formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să intre în Parlamentul European. Weber a fost deseori criticată pentru că, de la numirea sa, pe 26 iunie 2019, a contestat la CCR mai multe acte ale Guvernului liberal condus de Ludovic Orban și a emis mai multe decizii controversate. Printre principalele acuzații au fost atacarea la CCR a legii de impozitare a pensiilor speciale și monitorizarea spitalelor COVID-19 în primul an de pandemie prin instituirea unui mecanism împotriva torturii.

Despre viitorul înlocuitor al Renatei Weber, Ludovic Orban nu a mai avansat un nume. 

Președintele PNL a evitat să dea un răspuns clar în privința unui acord în coaliţie asupra persoanei care să preia funcţia de avocat al poporului.

„Am avut discuţii, cu siguranţă vom ajunge la o înţelegere. Suntem pe punctul de a ne înţelege”, a declarat Orban, luni, la Parlament. 

Liderul PNL declarase anterior că în coaliţie s-a decis respingerea Raportului de activitate al Avocatului Poporului.

Propunerile vehiculate până în prezent pentru șefia Avocatului Poporului sunt Flavius Baias, susținut de PNL, și Gyula Fabian, susținut de UDMR.

Pe ordinea de zi a plenului reunit de marți, 15 iunie, este așteptat și raportul privind activitatea CNA, a mai anunțat Orban.

„În cazul în care se va finaliza raportul Comisiilor reunite privind CNA (...) vom introduce pe ordinea de zi raportul CNA”, a precizat Ludovic Orban.