MENIU

Miron Mitrea: Curtea Constituțională e singura instituție care nu are niciun control: este zeul pe pământ în România

Miron Mitrea, „Culisele puterii”

Miron Mitrea apreciază că în acest moment Curtea Constituțională este de neclintit, nefiind controlată de nicio altă instituție din România și a explicat motivele pentru care s-a ajuns aici și cum ar putea fi schimbată alegerea judecătorilor constituționali în emisiunea „Culisele puterii” de duminică seară, la Realitatea PLUS.

 

„Curtea Constituțională e singura instituție din România care nu are niciun control. Odata numiti judecatorii acolo, pe mandatul lor, nimeni nu-i poate controla. A fost unul schimbat cand a vandut niste capre, Toni Grebla, un jurist de exceptie. E singura soluție să-l scoți, îl murdaresti...

În 2005, presedinte al României a ajuns Traian Basescu. În 2006-2007 era le televizor, facea spume la gură înjurând Curtea Constituțională, nu era bună. A trecut vremea, s-au terminat mandatele unor judecatori, au fost numiti altii, de el și de puterea din partea lui. Din 2009 spunea ca e cea mai bună Curte.

Curtea Constituțională este în această situație din cauza unei greșeli. Potrivit Constituției din 1991 putea fi controlată de Parlament cu 66-67 la sută din voturi . În 2001, am introdus această schimbare în Constituție: deciziile Curții Constituționale nu mai pot fi atacate. Conform Constituției, deciziile Curții sunt obligatorii pentru toata lumea, nu pot fi modificate, rectificate, revizuite, nu pot fi atacate, de nimeni, nu exista nicio institutie. Deci, Curtea Constituțională, în domeniul ei de activitate, este zeul pe pâmânt în România”, a declarat Miron Mitrea în emisiunea „Culisele puterii” de duminică seară, la Realitatea PLUS. 

„Ca să faci modificările despre care vorbesc politicienii (schimbarea modului de alegere a Curtii Constituționale - n.red.), trebuie să modifici Constituția. Modificarea Constituției s-a putut face pentru că în 2000 ne-am apucat de ea, urma integrarea României în Uniunea Europeană și trebuiaa sa facem modificari importante acolo și toate forțele politice am putut să ne punem la masă. Și atunci a fost foarte greu.

Procedura de schimbare a Constitutiei este aproape imposibilă. În procedura de modificare a Constituției, vezi, Doamne, există și Curtea Constituțională care îi dă un punct de vedere...”, a mai  spus Miron Mitrea. 

„Politicieni nu ai. Cand am facut scoala generala eram amenintat de colegii mei pe care-i mai păruiam cu spusul la tovarășa. Păi, dacă politicienii noștri..., începând din 2005-2006, până atunci Curtea Costituțională nici nu era o vedetă politică, își vedea de treaba ei. Dar din 2006, nu e vorba de politicienii doar dintr-o parte, e vorba de toți politicienii, a devenit stâlp (Curtea Constitutionala - n.red.).

De cate ori m-am suparat pe candidat am incarcat Curtea. Daca toate disputele dintre Parlament și președinte, președinte și Guvern, toate certurile astea devin probleme de Curte pentru ca sunt conflicte intre institutii, și toate nimicurile au devenit conflicte, sigur, Curtea trebuie sa lucreze.

Eu sunt convins ca daca stam de vorba cu judecatorii de la Curte, o sa spuna ce mi-au zis mie in 2009-2010: Mai lasati-ne, fratilor, în pace, lasati-ne sa facem treaba, nu ne mai puneti sa strangem dupa voi masa. (...) 

Daca politcienii redevin ce trebuie, cei care au puterea, si nu tot timpul merg la Curte, probabil ca si Curtea isi va face treaba. In toata lumea coabiteaza forte politice diferite. Numai în România nu se poate!”, a mai spus Mitrea.

Despre schimbarea modului de numire și alegere a Curții Constituționale, Miron Mitrea spune că „exista mai multe metode, noi am ales metoda in care judecatorii sunt numiti de Parlament, presedinte, Guvern. Alta metoda e ca acesti judecatori, conditii: vechime, sa fie de meserie, să fie alesi din randul judecatorilor. (...) Avem o Curte Constituțională numita intr-un fel. S-ar putea sa ne aliniem toata tara sa o numim altfel, sa ajungem la alegerea lor. Pai, ce credeti , ca procesul de alegeri nu e cu interferente?!”.