Ministrul român de Externe, despre intrarea în Schengen: „Este prematur să vorbim de un calendar al aderării”
Bogdan Aurescu a declarat că este mult prea devreme să se inițieze acum o discuție despre un posibil calendar al aderării României în Spațiul Schengen.
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că \"\"este prematur\"\" să se vorbească despre \"\"un calendar anume\"\" în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.
Şeful diplomaţiei române se află la Consiliul Afaceri Externe, care se desfăşoară la Bruxelles.
În acest context, într-o intervenţie telefonică la un post TV, el a evocat discuţia cu omologul german, Annalena Baerbock.
"Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană", a precizat ministrul Afacerilor Externe.
Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.
"Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect", a spus el.
De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european. "Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei", a completat ministrul român.
Potrivit acestuia, retrimiterea la post a ambasadorului ţării noastre la Viena reprezintă un "gest de deschidere din partea României".
"Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces", a arătat Bogdan Aurescu.
În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat: "Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (...) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România".
Comentând votul împotriva aderării României, el a apreciat că "Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare".