MENIU

Ministrul Muncii, la DIICOT pentru discuţii cu procurorii, în dosarul orfelinatelor

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a cerut o întâlnire cu procurorii DIICOT, după ce a declarat că există suspiciuni de trafic de copii şi prostituţie în anumite centre de plasament, anunţă Realitatea Tv. Totodată, Corpul de Control din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a desfășurat 96 acțiuni de control în 61 centre de plasament și 35 case de tip familial, în perioada 20 aprilie 2014 - 1 iulie 2016, fiind identificate trei situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială, informează un comunicat al Ministerului Muncii remis AGERPRES. Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Ana Costea, a declarat pentru MEDIAFAX că în perioada în care a deţinut funcţia primea informări zilnic de la SRI însă niciuna nu ar fi vizat posibile suspiciuni de trafic de minori, în ceea ce priveşte copiii din centrele de plasament.

OFERTE IMPORTANTE LA eMAG! LE POTI CONSULTA PE TOATE AICI!

Redăm, în continuare, declaraţia ministrului privind posibile suspiciuni de trafic de persoane şi prostituţie în centre de plasament:

„Din păcate am încă nişte cazuri în zona de sud-est a țării unde există suspiciuni de trafic de persoane și prostituție legate de instituțile care găzduiesc copiii în numele statului. E vorba de instuții ale statului în care este suspiciunea că a fost trafic de copii, instituții de protecție. (...) Sunt mai multe instituții, cel puțin 4-5 instituții unde se fac anchete", a spus acesta, la un post de televiziune. 

Ministrul a precizat că a anchetele au fost declanșate în luna mai, iar în cadrul acestor investigații deja au fost ridicate persoane de la o astfel de instituție din București.

Dragoș Pîslaru a făcut dezvăluirea în contextul unei discuții despre cazul de sclavie de la Berevoești.

Ministrul spune că acest caz de exploatare umană nu este unic și există și alte locuri din țară unde, de ani de zile, au loc abuzuri care nu sunt demascate, pentru că, pe de o parte, românilor „nu le place să se privească în oglindă”, iar pe de altă parte, e convenabil ca asistații sociali să fie o „masă de manevră”. Nu în ultimul rând, se întâmplă aceste lucruri și pentru că sistemul de asistență socială din România este centrat pe beneficii, și nu pe servicii și, exact ca și sistemul de sănătate, este atins de corupție.

Ana Costea, fostul ministru al Muncii: Nu ma primit informări de la SRI, privind suspiciuni de trafic de minori

Costea a declarat pentru MEDIAFAX că în perioada în care a deţinut funcţia primea informări zilnic de la SRI însă niciuna nu ar fi vizat posibile suspiciuni de trafic de minori, în ceea ce priveşte copiii din centrele de plasament.

"Eu am dispus controale în 26 noiembrie, erau semnale din partea presei şi mi s-a parut firesc să dispun astfel de controale. Cei de la SRI transmit zilnic informări. Nu am primit astfel de informaţii (n.r. referitoare la indicii de trafic de minori). S-au făcut controale şi în baza sesizărilor primite de la alte instituţii ale statului şi s-au făcut o serie de rapoarte. Când s-a constatat încălcarea legii, Ministerul Muncii a sesizat organele abilitate. Ce pot să spun e că am colaborat foarte bine cu toţi, cu toate organele abilitate, am încercat să dau curs la toate sesizările. Veneau şi de la cetăţeni sesizări", a declarat Ana Costea, fost ministru al Muncii, pentru MEDIAFAX. Fostul ministru a precizat că sunt peste 2.300 de unităţi la care s-a dispus controlul, precizând că este nevoie de două zile ca un astfel de control sa fie realizat temeinic. Explicaţiile vin în contextul în care actualul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există "anchete în desfăşurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Dragoş Pîslaru a precizat că anterior investigaţilor a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii

Ce spune Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție

Controale au vizat, în principal, calitatea îngrijirilor, socializării și condițiile de locuit din serviciile de tip rezidențial publice și private. "ANPDCA precizează că în cadrul acțiunilor de control au fost identificate și 3 situații în care existau suspiciuni cu privire la practicarea prostituției de către beneficiare ale sistemului de protecție specială.

În două dintre cazuri ANPDCA a sesizat organele de cercetare penală, iar în cel de al treilea sesizarea a fost transmisă de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Conform informațiilor transmise ANPDCA de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în luna martie 2016, pentru una din sesizări au fost finalizate cercetările și au fost trimise în judecata persoanele responsabile", se menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului colaborează permanent cu autoritățile sau instituțiile a căror intervenție poate veni în sprijinul copiilor aflați în astfel de situații. Unul dintre ultimele exemple în acest sens este chiar solicitarea făcută către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog pentru o intervenție de specialitate privind consumul de substanțe interzise, în urma unei acțiuni comune a organelor de poliție cu reprezentanții ANPDCA.

În același timp, ANPDCA asigura opinia publică de toată deschiderea în ceea ce privește punerea la dispoziție a tuturor informațiilor referitoare la astfel de cazuri, însa trebuie avut în vedere că, în cadrul misiunilor de control, pot fi identificate suspiciuni de trafic care sunt cercetate ulterior de instituții specializate, iar pentru buna desfășurare a cercetărilor anumite informații pot fi făcute publice numai la finalizarea anchetei.

"Dreptul copilului la imagine trebuie întotdeauna protejat. Nu în ultimul rând, reamintim faptul ca în orice demers trebuie avut în vedere inclusiv dreptul copilului la imagine, care poate fi afectat în situația în care sunt făcute publice informații care pot duce la identificarea acestuia. În acest context, reamintim că, potrivit legii, este interzisă publicarea oricăror date referitoare la săvârșirea de fapte penale de către un copil care nu răspunde penal, inclusiv informații privitoare la acesta", se spune în comunicat. Ministerul Muncii face apel la reprezentanții mass-media să trateze cu discreție și înțelepciune aceasta situație, având convingerea că, la finalizarea cauzelor, organele de cercetare penala vor pune la dispoziție toate detaliile necesare informării opiniei publice.