Ministrul Mediului: Nivelul radiaţiilor NU a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România, în perioada războiului
Ministrul Mediului - Tanczos Barna a anunțat că nivelul radiațiilor NU a crescut NICIODATĂ în perioada războiului, nici în Ucraina, nici în România. Acesta a atras atenția că valorile radiațiilor raportate la Centrala Nucleară de la Zaporojie nu justifică îngrijorările din spaţiul media sau al populaţiei.
Ministrul Mediului a liniștit românii în privința nivelului radiațiilor în România, în timpul războiului din Ucraina, și mai ales după bombardarea repetată a centralei nucleare din regiunea Zaporojie din ultimele zile.
„Zilele trecute au apărut foarte multe informaţii contradictorii cu privire la situaţia Centralei de la Zaporojie. Am avut o discuţie telefonică destul de lungă cu domnul ministru al Mediului din Ucraina, şi domnul Strilets (ministrul Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strilets - n.r.) a subliniat încă o dată faptul că sistemul de monitorizare a radiaţiilor din Ucraina este funcţional. A fost dezvoltat şi completat cu noi unităţi de măsurare a radiaţiilor în urma donaţiilor primite de la statele europene. Este un sistem care raportează zilnic datele măsurate şi le trimite la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, aşa cum facem şi noi. Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului care funcţionează sub autoritatea Agenţiei Naţionale pentru Mediu este o reţea funcţională, care preia zilnic datele unde se validează şi se trimit la Agenţia Internaţională. Datele măsurate, validate şi transmise la Agenţia Internaţională nu justifică în niciun fel îngrijorările din spaţiul media sau de la nivelul populaţiei. De la începutul războiului această monitorizare este una continuă, validările de date se fac continuu, zilnic”, a spus Tanczos.
Precizările ministrului Tanczos Barna vin după atacurile repetate de la centrala din regiunea Zaporojie, Ucraina. Centrala nucleară din oraşul Energodar a fost bombardată în mod repetat în weekendul trecut şi a suferit unele pagube, dar infrastructura critică este considerată a fi intactă. Rusia şi Ucraina se învinuiesc reciproc pentru atacurile asupra centralei nucleare.
Îngrijorările românilor în legătură cu creșterea radioactivității au apărut și după anunțul de luni, 8 august, al ministrului Sănătății - Alexandru Rafila de a accelera distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru persoanele de până la 40 de ani. Ministrul Rafila a îndemnat românii „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”.
Ministrul Mediului a anunțat că schimbul de informaţii privind radioactivitatea este realizat permanent între România şi Ucraina.
„În perioadele în care am avut informaţii din Ucraina cu privire la o potenţială activitate nucleară sau probleme potenţiale la aceste centrale am făcut validări mai dese, chiar din oră în oră. Toate aceste date certifică faptul că nivelul radiaţiilor în perioada războiului nu a crescut niciodată nici în Ucraina, nici în România. Facem acest lucru în continuare în colaborare cu colegii noştri şi cu ministerul din Ucraina, avem contact permanent, furnizăm şi primim informaţii permanent”, a mai explicat ministrul Mediului.