MENIU

Ministrul Mediului, la "Legile Puterii": Mulți vor face pușcărie după dezastrul ecologic din localitatea Smârdan

Rămășite dezgropate ale oilor din naufragiul de la Midia

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că în urma dezastrului ecologic din comuna tulceană Smârdan va urma o serie de destituiri și condamări penale. Invitat la "Legile Puterii" de la Realitatea Plus, ministrul a precizat că modul în care autoritățile au ascuns ani la rând existența unui cimitir ilegal de animale este nu numai inadmisibil, dar și incredibil.

"Din păcate, acolo a fost o încrengătură între firma privată și autoritățile de control/autorizare. Procurorii au deschis doar penal și acolo vor fi foarte mulți oameni care vor face pușcărie, este o BOMBĂ ECOLOGICĂ. Mă voi duce în câteva zile să văd la fața locului ce se întâmplă. Vom schimba conducerea instituțiilor care nu și-au făcut treaba, dar este prea puțin să schimbi 2-3 directori. Acolo trebuie să vină Procuratura, să statueze un exemplu, pentru că așa nu se poate, este incredibil ce s-a întâmplat acolo" a afirmat ministrul Tanczos Barna.

"Cineva a mințit ani de zile, a fost acoperit de hârtii și de autorități și s-a ajuns să avem acolo, în județul Tulcea, o bombă ecologică", a mai precizat acesta.

Scandalul legat de incineratorul de animale din localitatea Smârdan a ieșit la iveala ca urmare a numeroaselor reclamații depuse de locuitori din Brăila față de mirosul insuportabil care venea din direcția localității. Cu toate acestea, cinci controale efectuate de autoritățile locale de mediu au consemnat că totul ar fi în ordine. Între resturile animale descoperite la Sârdan s-ar putea afla și cele provenite în urma naufragiului unui vas care transporta 14.000 de animale, în portul Midia, în 2019.