MENIU

Ministrul Justiției, despre protocoalele SRI-Parchete: Trebuie desecretizate

<p>SRI, sub presiune</p>

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară că nu este suficient ca protocoalele încheiate între SRI și Parchete să fie denunțate, ci ele ar trebui desecretizate pentru a vedea cum au funcționat colaborările procurorilor cu serviciile de informații.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat duminică seară că nu este suficient ca protocoalele încheiate între SRI și Parchete să fie denunțate, ci ele ar trebui desecretizate pentru a vedea cum au funcționat colaborările procurorilor cu serviciile de informații.

"De principiu, serviciile de informații sunt structuri ale statului de drept. Au competențele lor, care sunt complementare cu celelalte competențe din stat. Adică nu putem nega utilitatea publică a acestor servicii. Dar nici nu putem admite interferența lor în zona juridică a urmăririi penale, eventual și a judecății. (...) În spațiul public, știm că este vorba de protocoale diferite cu structuri, cu instituții diferite. Așadar, dacă luăm o măsură, să facem treaba până la capăt, să nu denunțăm protocolul cu X și să lăsăm în vigoare alte trei-patru. Pe de altă parte, nu-i suficient să îl denunți. Că dacă îl denunți, ce faci? Nu mai este în vigoare, inaplicabil. Dar cred că mai interesant ar fi să-l și vedem, să-l desecretizăm, să știm cum au funcționat aceste structuri, cum s-a desfășurat această colaborare", a spus Tudorel Toader la Antena 3.

Întrebat dacă va cere Parchetului General, DNA și DIICOT reevaluarea protocoalelor semnate de aceste structuri cu SRI, Tudorel Toader a precizat că "a înțeles că deja nu mai sunt în vigoare".

"Eu am înțeles de la procurorul general că deja le-a denunțat, că deja nu mai sunt în vigoare. Eu vorbeam de pasul următor, de cunoaștere a ceea ce a fost și nu mai este în vigoare. (...) Nu voi menține astfel de protocoale, astfel de colaborări, decât în limitele stricte ale competențelor legale", a conchis Tudorel Toader, potrivit Agerpres.

În urmă cu două zile, și preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan a cerut desecretizarea protocoalelor SRI-DNA. Ea a declarat că este datoria preşedintelui Klaus Iohannis să facă toate demersurile pentru desecretizarea deciziilor CSAT prin care serviciilor de informaţii li s-au trasat sarcini în Justiţie.

"Existenţa unor protocoale secrete între Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii (SRI), în baza cărora s-au format echipe mixte operative procurori – ofiţeri SRI, protocoale care au la bază decizii ale CSAT care sunt tot secrete, încalcă regulile statului de drept şi îndepărtează România de valorile democratice europene. Am văzut diverşi formatori de opinie sau jurnalişti care încearcă să diminueze gravitatea existenţei acestor protocoale, justificând că acestea reglementau pur şi simplu o colaborare bazată pe lege. Prin astfel de abordări simpliste însă, aceştia arată că nu cunosc principiile esenţiale ale statului de drept şi democraţiei", a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, pentru Mediafax.

Preşedintele UNJR spune că pentru ca prevederile constituţionale să fie aplicabile în mod concret, trebuie ca legea să fie accesibilă tuturor cetăţenilor.

Mai multe articole despre:
ministrul justiţiei