Ministrul de Finanțe către profesiile liberale: "Nu vă faceţi griji! Sunt doar dezinformări"
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spune că cei care au profesii liberale nu trebuie să își facă griji în privința taxelor și impozitelor pe care le vor avea de plătit începând de anul viitor.
Fiscul a pus ochii pe banii celor cu profesii liberale. Medicii, avocaţii, arhitecţii şi alte categorii care câştigă bani pe cont propriu vor plăti taxe şi impozite ca orice angajat, dacă se aplică modificarea propusă de Ministerul Finanţelor.
Profesiile liberale riscă să dispară. Atac fără precedent din partea Fiscului
Schimbarea ar urma să se aplice din vară pentru un milion de români. Ne paşte falimentul dacă se întâmplă asta, spun oamenii. Pe de altă parte, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat asigurări la Digi24 că taxele nu vor crește.
„Îi asigur pe toți cei care mai aud astfel de semnale în piață că vor plăti mai mult, că nu știu ce face statul, că pune taxe și impozite: Nu este nimic adevărat. Pe profesiile liberale am avut chiar o discuție cu primul-ministru, cu cei din coaliția pentru dezvoltarea României pentru a stabili textul pe care în Parlament să-l aducem la Codul fiscal pentru modificare. Deci este un text convenit cu dânșii. Nu se face nimic altfel decât s-a convenit la masa de discuții. Apar din păcate fel de fel de dezinformări", a declarat ministrul Finanțelor la Digi24.
CAPCANĂ pentru profesiile liberale
Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să anuleze printr-o Hotărîre de Guvern prevederea din normele de aplicare ale Codului Fiscal care spune că profesiile liberale nu sunt activităiți dependente.
Practic, prin această modificare care atentează direct la independenţa unor profesii liberale recunoscute în toate ţările civilizate, se vrea angajarea profesioniştilor cu contract individual de muncă.
"Atragem atentia asupra pericolului iminent, de o gravitate extremă, cu privire la independenta si chiar existenta profesiilor liberale si a drepturilor de autor. ", spune Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din Romania (PSPR).
Amnistia fiscală, şantaj pe faţă al Guvernului faţă de profesiile liberale
Miza Fiscului este creşterea taxelor plătite de profesiile liberale la nivelul unor angajaţi obişnuiţi, în ciuda faptului că activitatea acestora are un caracter specific, bazat pe colaborări multiple, pe consultanţă şi pe relaţii de parteneriat, nu de dependenţă ca în cazul salariaţilor.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
PLANUL DETALIAT al Finanţelor, cu toate modificările preconizate prin Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, poate fi văzut AICI
Ministerul Finantelor nu este la prima încercare de acest gen, de desfiinţare a caracterului liberal al unor profesii specifice. Finanţele au mai incercat si in 2011 sa reglementeze reclasificarea activitatilor independente in activitati dependente.
Potrivit Patronatului Serviciilor Private din Romania, caracterul independent al profesiei liberale este reglementat prin lege specifică.