MENIU

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, confirmă invitația făcută Rusiei de a inspecta baza de la Deveselu

Min. Apărării Vasile Dâncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a confirmat faptul că Alianţa Nord-Atlantică a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, inclusiv inspecţii în bazele antibalistice NATO din România şi Polonia. Dâncu a precizat că nu există deocamdată un răspuns din partea Moscovei.

„În scrisoarea NATO era o propunere de inspectare reciprocă a unor baze. Am văzut că Polonia a și reacționat. Nu avem însă nicio informație despre răspunsul Federației Ruse. Nu a răspuns. În alt doilea rând, baza de la Deveselu este legată de o serie de angajamente bilaterale între state. Pentru a da un răspuns, trebuie să ne consultăm la nivel bilateral, este un mecanism destul de complex pentru asta. Deci în acest moment nu se pune problema nici să discutăm despre asta, dar atunci când vom discuta trebuie să o facem la nivel aliat”, a declarat Vasile Dîncu la Radio România Actualități.

Și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat joi seara că nu este nicio problemă ca reprezentanții Federației Ruse să viziteze baza de la Deveselu, atât timp cât există reciprocitate. „Dacă sunt interesați să verifice că nu e nicio amenințare, avem și noi dreptul să vizităm bazele lor”.