MENIU

Ministru Sănătăţii: Mulţi pacienţi au chiar arsuri de plămâni. Nu avem puterea divinităţii

<p>Tragedia din Colectiv. C&acirc;nd a spus adevărul Nicolae Bănicioiu?</p>

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a afirmat în cadrul emisiunii Realitatea TV "Jocuri de Putere" că avem capacitatea de a face faţă unui număr astfel de mare de cauzuri, însă nu avem putere divină. "Vorbim de un număr mare de pacienţi, aproape 190 de răniţi. Este un număr foarte mare. În general numărul centrelor de arşi este redus. Nu multe ţări puteau face faţă un astfel de incendiu", a explicat ministrul Sănătăţii. 

Ministrul a explicat că marea problemă nu este arsura, ci acele complicaţii, acele traumatisme, arsurile căilor respirantorii fiind cele mai complicate. "Mulţi pacienţi au chiar arsuri de plămâni", a spus Nicolae Bănicioiu.

"Nu îmi explic cum s-a desfăşurat incendiul. Ei au inhalat şi fum, dar şi aer cu o temperatură foarte ridicată. În plus majoritatea au venit intoxcaţi şi cu diverse substanţe în urma arderii materialului cu care s-a făcut izolaţia fonică. Aceşti bolnavi nu se pot compara cu alt tip de pacienţi arşi sau chiar cu mari arsuri. ", a continuat ministrul Sănătăţii. 

Ministru Sănătăţii a mai precizat că în Bucureşti există capacitate de a prelua un număr mare de pacienţi arşi. "Nu multe ţări făceau faţă la un număr astfel de mare", a continuat acesta.

Întrebat dacă aceşti pacienţi ar avea şanse mai mari dacă ar primi tratament în altă ţară, ministrul a mai spus că tratamentul şi costumaţia sunt ca cele din străinătate. "De exemplu, este o cremă în Israel...astăzi la ora 12.00 a aterizat avionul cu cutiile. Pacienţii primesc tot de ce au nevoie. Patologia este foarte gravă, situţia pacientului se poate schimba de la o oră la alta", a detaliat Nicolae Bănicioiu, explicând că tratamentul este de lungă durată şi, din acest motiv, costurile pot ajunge pentru un singur pacient la 500.000 euro - 1 milion de euro.

"Nu avem puterea divinităţii", a completat ministrul Sănătăţii.

"Fiecare caz în parte este complicat. Trebuie oferită o modalitate de tratament individualizată. Au venit două echipe din Istrael. I-am întrebat dacă mai există altceva, dacă putem aduce ceva, dacă merită sa îi transportăm în afară. Au spus că mai mult de atât nu se poate. Mâine vor veni doi profesori din Franţa şi vor participa la evaluarea pacienţilor", a completat ministrul Sănătăţii.