MENIU

Mijlocul toamnei, cel mai bun moment să prevenim astenia de primăvară

Suntem abia la mijlocul toamnei, dar este cel mai prielnic moment ca să luptăm cu astenia de ...primăvară. Nu este nicio greşeală! Astenia de primăvară nu este o tulburare psihică generată de melancolie, ci este rezultatul lipsei unor substanţe din organism. 

Aşa cum urşii îşi consumă iarna din rezervele de grăsime acumulate, omul poate gestiona inteligent depozitele de vitamine, dacă îşi face iarna car şi vara sanie. Iată câteva sfaturi pentru a traversa cu bine, cu un organism puternic, iarna care bate la uşă. Dacă ţinem cont că funcţionarea creierului se bazează pe comportament învăţat, primul sfat este să obişnuim corpul cu produsele stupului.

Polenul este cel mai bun aliat în curele de fortificare. Conţine proteine, aminoacizi, enzime, hormoni, vitamine A, C, D, E, PP și complexul B, precum și minerale: calciu, magneziu, fier şi potasiu. Dacă începeţi acum o cură de 10 - 21 de zile de polen, următoarea o puteţi face exact în preajma Crăciunului, când organismul va putea mai uşor să treacă peste şocul alimentar de după Post. Pe urmă, 50 de grame de miere asigură necesarul zilnic de vitamine al unei persoane sănătoase. Vitaminizarea pe timpul toamnei este, totodată, şi cea mai bună cale de imunizare, ajutând atât la prevenirea racelilor comune, cât şi a depresiilor.

 

Cele mai eficiente metode de creştere a imunităţii sunt legate de consumul de varză şi ardei, care conţin din belşug vitamina C. Pe urmă, un pahar de suc de morcovi pe zi are efect antiseptic, anti-inflamator şi anti-cancerigen. Uleiurile vegetale, dacă se poate consumate cât mai des crude, asigură vitamina E, un antioxidant natural, iar cartofii şi păstăile ne furnizează vitamina B6. Iar lista nu se opreşte aici: nu trebuie să uităm de mere, ridichi negre, dovleac, praz şi ghimbir.

Plantele aromatice, precum pătrunjelul, leuşteanul, menta, busuiocul şi ţelina se conservă cel mai bine în congelator, ca, de asemenea, conopida, spanacul şi prazul. Puteţi recurge şi la suplimente nutritive, dar este bine să o faceţi la recomandarea medicului, după ce aţi făcut un set de analize.

Iar dacă reduceţi cât puteţi din mâncărurile grase, prăjite, dar şi din cele cu conținut mare de carbohidrați, în special dulciurile bogate în zahăr și produsele din făină albă aţi creat toate premisele să traversaţi iarna cu un organism întărit, iar primăvara va fi doar un eveniment calendaristic.

Mai multe articole despre:
depresie astenie toamnă fresh refresh