MENIU

MIHAI STOICA ar putea scăpa de închisoare

<p>MIHAI STOICA</p>

MIHAI STOICA, fostul manager al Stelei, ar putea scăpa de închisoare, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca persoanelor condamnate să li aplice pedeapsa cea mai favorabilă.

Judecătorii au decis ca, pe viitor, instanţele să aplice prevederile legale mai favorabile, din noile şi vechile coduri, pe instituţii de drept, şi nu global. Decizia deschide o nouă etapă în Dosarul Transferurilor.

Mihai Stoica a fost condamnat după vechiul Cod. În urma acestei discuţii a judecătorilor, avocaţii lui Stoica vor putea merge la Curtea de Apel Bucureşti, iar în cadrul contestaţiei în anulare deja depusă, apărătorii le pot cere judecătorii ca pedeapsa lui Stoica să fie anulată. Astfel, totul ar urma să se judece după vechiul şi noul Cod.

ÎCCJ stabileşte că prescripţia răspunderii penale este o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei

Instanţa supremă a stabilit, luni, că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei, ceea ce înseamnă, în esenţă, că judecătorii vor trebui să folosească articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri, vechi şi nou.

Un complet de nouă judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit, luni, că prescripţia răspunderi penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei şi a admis în acest fel o sesizare a Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă cerea lămuriri privind aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei.

ICCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 - un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei.

Cei nouă judecători au hotărât: "În aplicarea art. 5 din Codul penal, stabileşte că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei".

Potrivit deciziei de luni, această normativă este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I, potrivit art. 477 alin. 3 din Codul de procedură penală.

Surse judiciare au explicat, pentru MEDIAFAX, că în esenţă, prin decizia de luni a ICCJ, magistraţii vor trebui să folosească, în cadrul instituţiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou.