MENIU

MIG-urile României, puse la pământ de interlopi. Document-șoc despre apărarea României în plin război

Armata Română nu a mai putut apăra flancul estic al NATO după ce o rețea de escroci a stricat mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer. Avioanele au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, iar procurorii investighează de mai mulți ani cum s-a putut întâmpla așa ceva. Prejudiciul final adus Armatei a fost stabilit de parchet la peste 6,5 milioane de euro. Toate aceste detalii apar într-un dosar aflat la Curtea de Apel Ploiești. 

Procurorii DIICOT susțin că siguranța națională a fost pusă în pericol, iar România nu-și mai poate îndeplini îndatoririle față de NATO, după ce mai multe MiG-uri ale Armatei s-au stricat din cauză că au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, potrivit Realitatea Plus.

Totul a început în februarie 2018, când MApN a încheiat un contract cu firma omului de afaceri Cristian Berendel, pentru o perioadă de 4 ani, timp în care s-a angajat să furnizeze kerosen. Potrivit procurorilor, contractul prevedea livrarea a două tipuri de kerosen: Jet Al şi Jet Al Premium, care îndeplineau standardele ce țin de punctul de îngheț, concentrația de hidrocarburi aromatice și concentrația de sulf mecaptanic. În plus, ambele tipuri de combustibil ar fi trebuit să conţină doi aditivi obligatorii.

Anchetatorii au descoperit că, primul transport a fost conform contractului și ulterior kerosenul a fost schimbat cu unul ieftin, de proastă calitate, adus de o navă grecească în Portul Constanța. Acest lucru a dus la deteriorarea a 5 MIG-uri.

"Neconformitățile existente, constatate cu privire la specificaţiile tehnice carburanţilor proveniţi din vasele cele trei vase, au condus la deteriorarea unor aparate de zbor tip MIG 21 Lancer, care au ajuns în custodia S.C. Aerostar S.A. Bacău, unitatea de specialitate din România responsabilă cu reparaţia şi service-ul aeronavelor militare”, se arată în documentul întocmit de judecători, potrivit gandul.ro.
Magistrații au precizat că aeronavele militare de luptă au fost grav avariate și vorbesc despre o ameninţare la adresa securității naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât România şi-a asumat asigurarea securității flancului estic al NATO.

Instanța a stabilit că totul ar fi fost orchestrat de o grupare infracţională organizată condusă de omul de afaceri Cristian Berendel. Atât el, cât și alți suspecți au fost audiați, iar prejudiciul adus Armatei Române a fost calculat la peste 30 de milioane de lei.