Micul LAS VEGAS din România. Oraşul în care oamenii pierd la PĂCĂNELE cinci milioane de euro pe an
Galaţiul pare un mic Las Vegas. Cel puţin aşa arată statisticile legate de numărul punctelor de lucru ale firmelor care se ocupă cu jocurile de noroc.
În ultimii ani, asistăm la o adevărată explozie de cluburi de păcănele (jocuri de tip slot-machine), de poker şi case de pariuri. În Galaţi există nu mai puţin de 38 de operatori care au ca obiect de activitate jocurile de tip slot-machines. Potrivit datelor publice de pe site-ul Ministerului Finanţelor, cei 38 de operatori au deschise nu mai puţin de 335 de puncte de lucru în tot judeţul Galaţi, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.
În total, în toate aceste 335 de puncte de lucru sunt instalate nu mai puţin de 1.453 de aparate la care gălăţenii îşi pot testa norocul sau, aşa cum spun organizatorii acestor jocuri, "se pot relaxa". La nivel naţional, Galaţiul se află în Top 10 ca număr de aparate funcţionale pe tot teritoriul judeţului, fiind depăşit la acest capitol doar de Bucureşti-Ilfov, Cluj, Mureş, Iaşi, Dolj, Bihor, Bistriţa-Năsăud şi Constanţa.
Cele şapte firme gălăţene deţin, împreună, 880 de aparate din totalul 1.453, adică ocupă aproximativ 60 la sută din piaţă. Ei bine, deţinând 60 la sută din numărul de aparate, cele şapte firme au înregistrat, împreună, în anul 2012 o cifră de afaceri de 140 de milioane de lei şi un profit de 4,1 milioane de lei.
Fără a avea pretenţia că facem calcule ştiinţifice, am estimat că dacă această cifră de afaceri şi acest profit sunt înregistrate cu ajutorul celor 60 la sută dintre aparatele din Galaţi, este posibil ca întreaga cifră de afaceri din domeniul păcănelelor să se fi situat în anul 2012 (ultimul an pentru care Ministerul Finanţelor a actualizat bilanţurile firmelor) la peste 220 de milioane de lei, adică peste 50 de milioane de euro. Spre comparaţie, în acelaşi an, Şantierul Naval Damen Galaţi a înregistrat o cifră de afaceri de 322 de milioane de lei.
La fel, se poate estima, din nou fără a avea pretenţia că metoda de calcul este exactă, că profitul operatorilor de păcănele în judeţul Galaţi a ajuns în 2012 undeva la 6,8 milioane de lei, adică 1,5 milioane de euro. În condiţiile în care doar profitul operatorilor a fost de 1,5 milioane de lei, se poate estima că gălăţenii aruncă pe păcănele peste 5 milioane de euro anual.
Citeşte mai mult pe viata-libera.ro.