MFP: Avem popriri pe conturi. N-am putut, în 2015, să plătim despăgubiri în dosarele de retrocedări
Ministerul Finanțelor Publice a declarat, luni, în cadrul unui răspuns la solicitarea HotNews.ro, că nu a putut plăti despăgubiri în procedurile de restituire a proprietăților confiscate de comuniști, în primele două luni ale anului 2015, din cauza popririlor instituite asupra conturilor MFP. Concret, MFP a primit de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), din subordinea Guvernului, titluri de plată de peste 64 de milioane de lei pentru a fi achitate către petenți, potrivit HotNews.ro.
"În anul 2015, Ministerul Finanțelor Publice a primit de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților un număr de 3.564 titluri de plată, în valoare de 64.346 mii lei, iar, până în prezent, nu a fost efectuată nicio plată. (...) Titlurile de plată, transmise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, în anul 2015, nu au fost plătite, până în acest moment, din cauza popririlor înființate asupra conturilor Ministerului Finanțelor Publice", se arată în răspunsul transmis de MFP, în 9 martie.
Luni, 30 martie, MFP a revenit cu completări, arătând că popririle asupra conturilor MFP sunt în cuantum de aproape 14 milioane de lei, la data de 27 martie 2015.
"Popririle înființate asupra conturilor Ministerului Finanțelor Publice se referă la hotărâri judecătorești executorii prin care Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice a fost obligat, la plata unor sume reprezentând despăgubiri materiale, morale sau cheltuieli de judecată, conform legislației în vigoare. Până la data de 27.03.2015, popririle înființate asupra contului Ministerului Finanțelor Publice sunt de peste 13.916.872 lei", precizează MFP, la solicitarea HotNews.
În schimb, în anul 2014, Ministerul Finanțelor Publice a achitat titluri de plată, emise de ANRP, în valoare totală de 542,5 milioane lei, în procesul de despăgubire.
Finanțele precizează că, în procesul de despăgubire, autoritățile române au prevăzut "reglementări care să coreleze modalitatea de plată a despăgubirilor, acordate cu sursele de finanțare".
MFP mai arată că Guvernul a instituit o eșalonare a plății despăgubirilor, având în vedere "necesitatea respectării țintei de deficit asumate", precum și "necesitatea respectării drepturilor persoanelor îndreptățite la despăgubiri".
Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice susține că popriri de aproape 700 de milioane de lei noi, instituite de oamenii de afaceri Ioan și Viorel Micula și de firmele lor, asupra conturilor MFP, sunt desființate de drept printr-o Ordonanță de Urgență, emisă cu câteva zile înainte ca oamenii de afaceri cu cetățenie suedeză să anunțe că au poprit conturile Finanțelor.
Mai multe pe HotNews.ro.