Metrorex, anunţ de ultima oră legat de aglomeraţia de la metrou
Conducerea Metrorex a anunţat miercuri dimineaţă că pentru deszăpezirea zonelor de acces în staţiile de metrou au fost mobilizaţi suplimentar peste 100 de angajaţi şi că este posibilă limitarea accesului în staţii, în faţa validatoarelor şi la nivelul peronului, în cazul staţiilor supra-aglomerate.
Ca urmare a condiţiilor meteorologice din această perioadă, Metrorex a anunţat că au fost mobilizaţi suplimentar peste 100 de angajaţi pentru deszăpezirea zonelor de acces în staţiile de metrou.
De asemenea, Metrorex a solicitat şi a primit sprijinul autorităţilor de ordine şi siguranţă publică - Poliţia Metrou, pentru dirijarea călătorilor în staţiile cu un trafic crescut – Piaţa Unirii şi Piaţa Victoriei (1 şi 2).
Metrorex îi informează pe călători că, pentru siguranţa transportului şi evitarea supraaglomerării pasajelor de trecere, pentru perioade scurte de timp, este posibilă limitarea accesului în staţii, în faţa validatoarelor şi la nivelul peronului.
Metrorex anunţă că funcţionează la capacitate maximă, cu 62 de trenuri şi 3 rezerve, în intervalele cu vârf de trafic (7:00 - 9:00 şi 17:00 - 19:00) , pe toate toate magistralele.
· Magistrala 1 - 22 trenuri şi 1 rezervă
· Magistrala 2 - 21 trenuri şi 1 rezervă
· Magistrala 3 - 15 trenuri
· Magistrala 4 - 4 trenuri şi 1 rezervă
În plus, se asigură succesiunea trenurilor la un interval de:
· maxim 3 minute la orele de vârf pe Magistrala 2
· 2-3 minute, pe tronsonul comun al Magistralelor 1 şi 3 (Eroilor – Nicolae Grigorescu)
· 5-6 minute în restul timpului.
Alte măsuri pentru diminuarea supraaglomerării peroanelor sunt:
· evitarea în perioada de vârf de trafic a sosirii simultane a trenurilor la peroanele staţiilor unde se înregistrează un trafic mare de călători, iar infrastructura şi instalaţiile aferente nu permit o dispersare optimă a călătorilor (Piaţa Unirii, Piaţa Victoriei, Dristor);
· suplimentarea cu personal de conducere a trenurilor pentru micşorarea timpilor de întoarcere a trenurilor la capetele de magistrale, prin preluarea rapidă a comenzilor de la posturile opuse de conducere a trenurilor.