MENIU

„Metoda românească” a pus pe jar poliția din Olanda. Cum încearcă hoții să dea lovitura „din mers”

„Metoda românească” a pus pe jar poliția din Olanda. Foto: De Telegraaf

Poliția olandeză a emis un avertisment pentru șoferii care transportă mărfuri în camioane, alertându-i asupra unei metode de jaf eficientă, cunoscută sub numele de "metoda românească".

Potrivit poliției, hoți-cascadori care practică această tehnică de furt se antrenează în tabere speciale, unde învață cum să exploateze vulnerabilitățile sistemelor de siguranță ale camioanelor și să dea lovitura.

După o perioadă de liniște infractorii care practică această metodă de jaf au început să se reorganizeze și să atace din nou camioanele pline cu electronice. Prin această metodă, bandiții fură marfa direct dintr-o mașină în mișcare.

Poliția și compania TT Experts confirmă că în ultima lună banda a efectuat două jafuri spectaculoase, unul în noaptea de 6 spre 7 iunie pe A12 între Ede și granița germană, iar celălalt pe 12 iunie între Waalwijk și Ede. "Au fost furate electronice în valoare de cel puțin un milion de euro," a declarat Matthias de Ruiter de la TT Experts, care colaborează cu poliția, anunță StiriDiaspora.

Atac masiv al Rusiei asupra site-urilor românești, în ultima perioadă. Avertisment de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică

Metoda folosită este extrem de periculoasă și necesită o îndemânare deosebită. Hoții conduc în spatele unui camion, urcă pe capotă și folosesc un polizor pentru a deschide încuietoarea camionului. În timp ce vehiculele se deplasează cu 80-100 de kilometri pe oră, infractorii aruncă cutiile pline cu electronice în mașina care îi urmărește. Șoferii camioanelor jefuite nu își dau seama de nimic până când opresc sau descarcă marfa, explică DeTelegraaf. 

Poliția bănuiește că angajații din centrele de distribuție ar putea furniza informații hoților, indicându-le precise momentele și locurile unde se deplasează camioanele cu încărcături valoroase. Există suspiciuni că hoții ar putea face parte din banda arestată în România în 2020 și care acum se află din nou în libertate. În perioada 2015-2020, această bandă a comis cel puțin 15 jafuri în Olanda și mai multe în alte țări. În plus, cotidianul olandez publică imagini oferite de DIICOT pentru a ilustra felul în care operează banda de hoți.

Unul dintre cele mai mari jafuri pe care le-a dat banda de hoti a avut loc pe A73 unde au dispărut dintr-un camion iPhone-uri în valoare de o jumătate de milion de euro. Suspecții au fost capturați într-un parc de vacanță din Otterlo, unde poliția a găsit și telefoanele furate. O echipă specială a colaborat cu servicii din mai multe țări pentru a prinde hoții.

Presa olandeză mai menționează faptul că "hoții cascadori" proveneau toți dintr-o suburbie a Bucureștiului, unde există tabere speciale de antrenament pentru a-i pregăti. 

Tarom anunță două curse speciale pentru suporterii care vor să ajungă la meciul istoric România-Slovacia. De când puteți achiziționa biletele