Metoda "biletul ieftin", tot mai folosită de infractorii din Spania. Cum reușesc să păcălească autoritățile de pe aeroporturi
O româncă a fost prinsă furând dintr-un duty free de pe un aeroport din Spania nu mai puțin de 14 cutii de tutun, iar acest tip de furt pare să devină tot mai des întâlnit în mediul aeroportuar. Autoritățile sunt acum pe urmele altor posibili infractori care ar putea folosi aceeași metodă de furt pentru a-și umple buzunarele.
O româncă a fost reținută zilele trecute pe Aeroportul Son Sant Joan din Palma de Mallorca, după ce a fost prinsă furând 14 cutii de tutun de rulat, în valoare totală de 1.100 de euro, din magazinul duty-free. Dar ceea ce a atras atenția polițiștilor a fost metoda prin care hoața a reușit să pătrundă în zona magazinelor duty-free fără a fi, de fapt, călător.
Pentru a avea acces la zona magazinelor cu prețuri speciale, femeia și-a procurat un bilet de avion ieftin. De altfel, autoritățile avertizează că aceste bilete low-cost, care costă între 5 și 10 euro, sunt adesea achiziționate de infractori cu scopul specific de a accesa magazinele duty-free în care să „opereze”.
După ce a trecut controlul de securitate, românca a mers direct la magazinul duty-free, unde a și-a pus în aplicare planul: A furat cutiile de tutun, le-a ascuns într-o geantă de dimensiuni mari, și apoi a invocat nevoia de a folosi toaleta pentru a părăsi magazinul fără a plăti.
Din păcate pentru hoață, agenții de securitate privată ai aeroportului, în colaborare cu Garda Civilă au reușit să o identifice și să o aresteze înainte ca aceasta să părăsească locația.
Potrivit publicației de limbă spaniolă Cronica Balear, această formă de infracțiune a devenit tot mai frecventă în ultimele luni, întrucât infractorii profită de accesul facil la zonele comerciale ale aeroporturilor.
Atractivitatea cutiilor de tutun pentru hoții din Spania este dată de faptul că prețul unei cutii de 250g de tutun de rulat în această țară este de aproximativ 60 de euro, mult mai mic decât în Regatul Unit, unde costă între 250 și 300 de euro. Această diferență de prețuri a atras grupuri organizate specializate în furtul acestui tip de produse, pe care apoi le comercializează la prețuri triple.
Tactica achiziționării biletelor low-cost pentru comiterea furturilor a devenit din ce în ce mai răspândită, iar autoritățile sunt tot mai preocupate de creșterea numărului de astfel de incidente.