MENIU

Mesajul Patriarhului Daniel pentru românii din Diaspora

Patriarhul Daniel a transmis românilor din Diaspora un mesaj de unitate, în care spune că dărnicia lor face posibilă sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, care va avea loc la 25 noiembrie.

”Prin milostivirea lui Dumnezeu, cu rugăciunile Maicii Domnului, ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, și ale tuturor sfinților, prin dărnicia clerului și credincioșilor Patriarhiei Române din Țară și străinătate, precum și a Guvernului României, a Primăriei Municipiului Bucureşti, a altor primării şi a unor consilii judeţene din România, în ziua de 25 noiembrie 2018, va fi sfințită Catedrala Națională, acest edificiu nou fiind o necesitate liturgică practică, dar și un simbol al spiritualității românești. Catedrala Mântuirii Neamului sau Catedrala Națională, cu hramul principal Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, unește simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoștința pe care o datorăm permanent Eroilor Neamului”, se arată în mesajul patriarhului, publicat pe basilica.ro.

Totodată, Patriarhia Română spune că ajută financiar, după posibilități, comunitățile românești din afara granițelor fie direct, fie prin demersurile pe lângă Secretariatul de Stat pentru Culte și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

În ultimul deceniu, nevoile spirituale ale românilor aflaţi departe de Ţară au determinat Biserica Ortodoxă Română să aibă ca prioritate pastorală întărirea comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării şi din diaspora română, o realitate nouă care a căpătat o amploare nemaiîntâlnită în istoria poporului român, spune patriarhul. În acest sens, continuă el, Patriarhia Română a cultivat unitatea și identitatea românilor prin înființarea de eparhii, protopopiate și parohii, precum și prin programe sociale, educaţionale şi culturale menite să răspundă concret solicitărilor venite din partea credincioşilor.

”Mulţumim şi pe această cale ierarhilor, clericilor şi credincioşilor din Diaspora română care, asemenea multor ctitori de biserici şi mănăstiri, au susţinut împreună cu românii ortodocşi din Ţară, continuarea și finalizarea tuturor lucrărilor la Catedrala Națională, trăind astfel bucuria că sunt şi ei „neam de voievozi”, români iubitori de Hristos, ctitori de Biserică și de Neam”, se mai arată în mesaj.

Mai multe articole despre:
catedrală diaspora