MENIU

MESAJUL Patriarhului Daniel, de Ziua Constituţiei: Statul și Biserica pot contribui la apărarea demnității şi promovarea libertăţii omului

ÎPS Daniel, Patriarhul BOR, mesaj de Ziua Constituției Foto: basilica.ro

Patriarhul Daniel a transmis un mesaj de ziua Constituției. Preafericitul părinte atrage atenția că libertatea credințelor trebuie respectată și cere statului să nu se implice în organizarea bisericii. 

„Între drepturile fundamentale garantate de către Constituțiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credințelor religioase, enunțat în prezent de articolul 29 din Constituție, care afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcționarea lor”, a declarat Înalt Prea Sfințitul Daniel, patriarhul BOR, la aniversarea a 155 de ani de la adoptarea primei Constituții în România și la 30 de ani de la adoptarea Constituției după regimul comunist.

Redăm mai jos întregul Mesaj transmis de Ziua Constituției de Patriarhul BOR, PF Daniel.

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Ziua Constituției României – miercuri, 08 decembrie 2021 – aniversarea a 155 de ani de la adoptarea Constituției din 1866 și a 30 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1991:


Binecuvântare pentru aniversare

Cu prilejul împlinirii a 155 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1866 și a 30 de ani de la adoptarea Constituției din anul 1991, ne exprimăm bucuria de a transmite, din Aula mare a Palatului Patriarhiei, mesajul nostru de omagiere faţă de cei care au realizat aceste două momente importante din istoria modernă și contemporană a Statului Român, legate de locul în care ne aflăm.

După cum se cunoaşte, Palatul Patriarhiei, fostul sediu al Camerei Deputaților până în anul 1996, a fost construit la începutul secolului XX (1906-1908) pe locul unei clădiri a Mitropoliei Țării Româ­nești. În clădirea respectivă, veche, a fost adoptată prima Constituție a României, în anul 1866.

Iar în actuala clădire, Adunarea Constituantă a votat, în anul 1991, prima Constituție după căderea regimului comunist, prin care s‑a stabilit și înfiinţarea Curţii Constituţionale a României, garantul respectării Con­­s­tituției.

Între drepturile fundamentale garantate de către Constituțiile României este afirmat şi dreptul la libertatea credințelor religioase, enunțat în prezent de articolul 29 din Constituție, care afirmă și garantează explicit libertatea şi autonomia cultelor, inclusiv libertatea lor de a elabora statute proprii şi a se conduce potrivit acestora în ce priveşte organizarea şi funcționarea lor.

Astfel, Statul și Biserica, fiecare potrivit propriilor competențe, pot contribui la apărarea demnității persoanei umane, promovarea libertăţii şi a responsabilităţii omului, precum și la realizarea dreptății şi solidarităţii sociale în viaţa poporului român.

Folosim acest prilej deosebit pentru a omagia cu recunoştinţă şi preţuire memoria tuturor membrilor Adunării Constituante din anul 1991, precum și a tuturor membrilor Curții Constitu­ționale a României trecuți din această viaţă. Ne rugăm lui Dumnezeu să odihnească sufletele lor în pacea și lumina vieții veșnice.

La acest ceas aniversar pentru Parlamentul României și Curtea Constituțională a României, ne bucurăm să felicităm cele două instituţii din acest edificiu istoric, consolidat și restaurat între anii 2014 – 2016 cu fonduri europene.

În mod deosebit, ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze activitățile Curţii Constituţionale şi să dăruiască tuturor membrilor acestei importante instituţii a statului român mult ajutor în toată lucrarea folositoare societăţii româneşti şi demnităţii poporului român.

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române