Mesajul Kievului pentru autoritățile de la București în cazul dronei rusești: "Este nevoie de acțiuni simple, nu de „tăcerea mieilor”
România ar trebui să decidă să doboare rachetele și dronele rusești care se apropie de granițele sale „pe o anumită rază”, susține Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii de bază ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. „Avem nevoie de acțiuni, nu de `tăcerea mieilor`”, este mesajul transmis de Podoliak pe Twitter. Afirmația sa vine vine după ce, la începutul acestei săptămâni, fragmente dintr-o dronă rusească au fost descoperite pe malul românesc al Dunării.
„Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia din cauza unei tinichele căzute pe un câmp românesc. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru că există tăcere”, a scris Podoliak pe contul său de Twitter.
„Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a încălca propriul spațiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilității de a doborî aceste rachete și drone pe o anumită rază pentru a-ți proteja granițele”, a mai spus consilierul lui Zelenski.
„În cele din urmă, punctul cheie este că este necesar să ajutăm Ucraina cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, să le desfășurăm în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Este nevoie de acțiuni simple, nu de `tăcerea mieilor`...”, a mai spus Mihailo Podoliac.
La nivel intern, am asistat însă săptămâna aceasta la un ping-pong al declarațiilor între insituțiile statului. Pe de o parte s-a aflat Ministrul Apărării, iar de cealaltă parte Președinția.
„Am avut aseară (luni seara - n.r.) în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu o dronă. S-au făcut lucrurile obișnuite în astfel de cazuri, echipele au luat probele pe care le analizează cu echipamentele avute la dispoziție în cadrul MApN”, a explicat ministrul Apărării.
Demnitarul a menționat că el este cel care i-a spus șefului statului că pe teritoriul României nu au căzut drone rusești, așa cum susțineau ucrainenii.
„Eu i-am furnizat această informatie (șefului statului, n.red.) Când i-am comunicat, m-am bazat pe toate datele puse la dispoziție de colegii din MApN și care duceau la această concluzie. Informarea mea s-a bazat pe ce am avut la dispoziție. Informarea a fost cu bună-credință”, a declarat Angel Tîlvăr.
„În situația de război la graniță trebuie să înțelegem că avem o situație fluidă, cum spun experții. Astăzi avem altă situație decât ieri. Toată comunicarea a fost făcută cu bună credință și în baza dovezilor. Nu supozițiilor. MapN m-a informat și sunt convins că de bună credință ca nu există astfel de piese și asta a fost comunicarea. Între timp, situația s-a schimbat, au apărut astfel de piese. Am dispus verificări. Am informat aliații NATO. Au fost găsite rămășițe care foarte probabil sunt de dronă. În cazul unor noi dovezi putem să facem următorii pași și să comunicăm tot ce se găsește”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis, la doar o zi după ce spusese că NU există indicii potrivit cărora bucăți dintr-o dronă s-ar afla pe teritoriul țării noastre.