Analiză dură: Metrorex, "şantaj" prin incompetenţă, salarii mari, pierderi uriaşe
În plină dispută şi ameninţări privind greva generală de la metroul bucureştean, o analiză comparativă arată o situaţie dezastruoasă; angajaţii Metrorex salarii mai mari decât colegii lor din Varşovia şi Budapesta, dar şi cele mai slabe rezultate comerciale.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, a postat pe blogul personal o analiză comparativă a situaţiilor finaciare ale companiei Metrorex, pentru anul 2017, prin comparație cu cele ale companiilor identice care administrează rețeaua de metrou din Budapesta, Praga și Varșovia.
Una dintre cele mai dure concluzii este că, fără subvenţia de la stat, pierderile Metrorex reprezintă 55% din cifra de afaceri, în timp ce companiile similare din ţările vecine sunt toate pe profit: Budapesta (+16%), Praga (10%), Varșovia (5%),
Cu toate acestea, angajaţii Metrorex au cel mai mare salarii nete (1144 euro/lună) comparativ cu cele de la metrourile din Praga, Budapesta şi Varşovia.
În plus, un angajatu bucureştean câştigă aproape dublu faţă de salariul mediu net pe economie. Salariul mediu net din orașele de referință utilizate ca și comparație (Budapesta, Praga și Varșovia) este 756 € / angajat, cu 31% peste media din București, dar angajații Metrorex câștigă cu 9% peste angajații de la companiile similare din aceste capitale.
La capitolul productivitatea angajaților, cifrele stau exact invers. Un angajat Metrorex produce aproape de 3 ori mai puţini bani faţă de media din capitalele de referință.
Dimensiunea salariilor nu se regăseşte nici în caitatea serviciilor din România. Viteza medie a metroului bucureştean este de 22,5 km/oră, mult sub media capitalelor de refeinta (31 km /oră). Aceasta este cauzată de investițiile modeste în reteau de metrou, în condițiile în care majoritatea trenurilor sunt vechi.
Urmăriţi toate datele şi tabelele AICI.
"Am înțeles că, fără Metrorex, Bucureștiul este paralizat dar asta nu înseamnă ca trebuie să șantajați populația cu incompetența voastră, pentru care cereți salarii nesimțit de mari," îşi încheie analiza preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, Iancu Guda, pe blogul personal.