Membru al comisiei de licitație a Metrorex, trimis în judecată în legătură cu achiziția de trenuri
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată pe Valeriu Picu, membru al comisiei de licitație din cadrul Metrorex, sub aspectul comiterii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În același dosar, oamenii legii l-au trimis în judecată și pe Ovidiu Băncescu, angajat al unei societăți comerciale participante la licitație, sub aspectul comiterii infracțiunii de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
În rechizitoriul întocmit, procurorii se artă că, la data de 26 iunie 2014, societatea comercială de transport cu metroul București - METROREX S.A. a lansat procedura de achiziție publică, pentru atribuirea acordului – cadru ”Achiziția de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon”, având ca obiect cumpărarea de cel mult 51 trenuri noi de metrou (a câte șase vagoane).
Valoarea estimata a contractului s-a stabilit la suma de 1.556.259.680 lei, sursa de finanțare urmând a se asigura din credit extern garantat de stat (B.E.I.) și de la bugetul de stat.
Acordul – cadru urma a se perfecta cu un singur operator economic, pentru o durată de 84 luni.
Procedura de achiziție este cea a licitației deschise, valoarea estimată fiind de 1.556.259.680 lei, iar criteriul de evaluare a ofertelor este reprezentat de „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.
În acest context, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Ovidiu Băncescu, reprezentant al uneia dintre societățile participante la licitație, l-a determinat pe Valeriu Picu, membru al comisiei de licitație, să furnizeze, în mod continuu, informații cu caracter confidențial vizând desfășurarea licitației, reprezentanților uneia dintre societățile participante la licitație.
Aceste informații se refereau inclusiv la ofertele și condițiile celorlalți contracandidați, având ca rezultat vicierea gravă a procedurii de licitație. Informațiile confidențiale erau oferite atât în scopul adjudecării licitației de către firma respectivă, cât și pentru ca Valeriu Picu să continue să încaseze foloase (contravaloarea traducerilor solicitate de reprezentantul firmei, Ovidiu Băncescu și efectuate prin intermediul unei PFA aparținând unei rude a angajatului Metrorex).
Firma respectivă a fost desemnată câștigătoare, însă contractul de atribuire nu a fost încheiat din cauză că, în prezent, procedura este suspendată.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.