MENIU

Membre ISIS de origine germană, capturate de autoritățile din Irak

Patru femei de origine germană, inclusiv o fetiță de 16 ani, care au aderat la Statul Islamic în ultimii ani, sunt ținute într-o închisoare irakiană și primesc asistență consulară, a raportat sâmbătă revista Der Spiegel, citată de agenția Reuters.

În raport se declară că diplomații le-au vizitat joi pe cele patru care sunt reținute în cadrul Aeroportul din Bagdad, declarând că acestea sunt în stare bună, având în vedere circumstanțele. Acestea ar putea primi pedeapsa cu moartea în Irak pentru apartenența la grupul militant, a adăugat publicația.

Autoritățile irakiene au dat Germaniei o listă cu numele femeilor la începutul săptămânii, identificând-o pe adolescentă doar sub numele de Linda W., privenind din orașul Pulsnitz, aflat în apropiere de Dresda. Ministerul german de Externe a refuzat să comenteze raportul.

Procurorii germani au declarat marți că verifică rapoartele potrivit cărora o persoană în vârstă de 16 ani, care a fost cercetată pentru apartenența la Statul Islamic, a fost printer cele cinci femei arestate în orașul irakian Mosul, unde forțele irakiene și-au declarat victoria asupra ISIS, la începutul acestei luni.

Der Spiegel a spus că unul dintre germani avea rădăcini marocane și altul părea să provină din Cecenia, dar avea pașaport german. Agenția de informații interne BfV estimează că 930 de persoane au părăsit Germania în ultimii ani pentru a se alătura Statului Islamic în Irak și Siria.

Se presupune că aproximativ 20% dintre aceștia sunt femei. Minorii reprezintă aproximativ 5% din numărul total, dintre care jumătate sunt fete.