MENIU

Meleșcanu, mesaj pentru Guvernul de la Budapesta

Ministrul de Externe Teodor Meleșcanu i-a transmis omologului său din Ungaria, Péter Szijjártó, că în ultima perioadă declarațiile oficialilor de la Budapesta "au inflamat artificial dialogul româno-ungar", potrivit Ministerului de Externe, care precizează că cei doi oficiali au avut marți o întrevedere.

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit marți cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, în marja reuniunii informale a miniștrilor afacerilor externe din statele participante OSCE din Slovacia.

La discuție, Meleșcanu i-a transmis lui Szijjártó "un apel la moderație și reținere în declarațiile publice ale oficialilor de la Budapesta, arătând că, în ultima perioadă, aceste declarații au inflamat în mod artificial dialogul româno-ungar", potrivit unui comunicat al MAE.

"Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat faptul că numai comunicarea bilaterală deschisă și pragmatică, în consonanță cu valorile europene și euroatlantice și cu Parteneriatul Strategic dintre România si Ungaria, poate duce la rezolvarea, prin dialog, a situațiilor de orice natură", mai precizează MAE.

Într-un comunicat transmis MTI, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior spunea sâmbătă că, spre deosebire de propunerea anterioară, care a avut susţinerea majorităţii parlamentare, noul Cod administrativ al României, adoptat de către guvernul de la Bucureşti printr-o ordonanţă de urgenţă, nu numai că nu extinde drepturile minorităţilor, ci chiar ia drepturi existente, dobândite deja.

"Este inadmisibil că în România are loc un regres în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale", a declarat Péter Szijjártó.

Șeful diplomaţiei ungare a subliniat că, în conformitate cu noua lege, o minoritate naţională îşi pierde drepturile de utilizare a limbii materne în cazul în care proporţia sa scade sub pragul de 20%, în timp ce legea anterioară garanta protecţia drepturilor deja dobândite, indiferent de modificarea ulterioară a numărului membrilor unei comunităţi.

"În conformitate cu noua lege, considerăm că se află în pericol utilizarea limbii materne în instituţiile publice locale chiar şi în localităţile în care proporţia minorităţilor depăşeşte 20%. Drepturile minorităţilor sunt protejate de acorduri internaţionale, respectiv acorduri bilaterale, iar acestea trebuie respectate şi în România", a mai susținut Szijjártó.

Mai multe articole despre:
Ungaria MAE Teodor Meleşcanu