MENIU

Medicul Lucan, tras la răspundere de ANI pentru conflict de interese. Va sta 3 ani "pe bară"

<p>Un nou dosar care &icirc;l are &icirc;n centru pe medicul Mihai Lucan&nbsp;</p>

Medicul Mihai Lucan, fostul medic șef de secție de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, nu va mai putea ocupa o funcție sau demnitate publică în următorii 3 ani, urmare a conflictului de interese constatat de ANI. Lucan este cercetat penal ca urmare a unor plângeri făcute de foști pacienți.

Agenția Naționalã de Integritate (ANI) a transmis, marți, 13 februarie, că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă de către Mihai Lucan, fost medic șef secție – Secția Clinicã Urologie II din cadrul Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, și fost membru în Consiliul de Administrație al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat ANI, în perioada 26 iunie 2012 – 30 decembrie 2016, S.C. LUKMED S.R.L., societatea comercialã la care acesta împreună cu soția au calitatea de asociați, iar fiul sãu calitatea de administrator, s-a aflat în relații contactuale cu Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, în sensul încheierii unui contract de prestãri servicii medicale și a patru acte adiționale pentru prelungirea duratei acestuia.

Acuzat că a devalizat Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca, Mihai Lucan a fost plasat în arest la domiciliu la începutul anului.

Lucan a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, spun oficialii de la ANI.

Lucan a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinarã și se sancționeazã potrivit reglementãrii aplicabile demnitãții, funcției sau activitãții respective [...]", se spune în lege.

Persoana  față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică  pe o perioadã de 3 ani de la data eliberãrii, destituirii din funcția ori demnitatea publicã respectivã sau a încetãrii de drept a mandatului.

Acuzații grave pentru medicul Lucan

Controversatul medic Mihai Lucan a fost plasat în arest la domiciliu la începutul anului. Procurorii antimafia îl voiau după gratii pe chirurgul acuzat că a devalizat Institutul de Transplant Renal din Cluj Napoca.

Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane lei, el fiind suspectat că a transferat ilegal la clinica sa privată aparatură ce aparţinea Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Mihai Lucan este suspectat că un aparat medical performant, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca la clinica sa privată, unde a fost utilizat timp de şase ani.

Potrivit procurorilor, reprezentanţii institutului şi ai clinicii au dispus, în anul 2007, transferul fizic şi fără titlu al acestui aparat din sediul institutului în cel al clinicii private, fără a întocmi niciun fel de contract în acest sens. În perioada 2007 - 2013, atât aparatul utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia ţesuturilor afectate, precum şi consumabilele aferente achiziţionate din bugetul institutului au fost utilizate exclusiv în beneficiul clinicii private.

Conform DIICOT, o altă modalitate de delapidare a Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca a constat în diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicală pe care le presupunea internarea preoperatorie şi postoperatorie a pacienţilor asupra cărora au fost efectuate intervenţii chirurgicale în cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o altă modalitate de delapidare a constat în folosirea resurselor financiare, materiale şi umane ale laboratorului de analize din cadrul institutului pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparţinând unei societăţi comerciale.

Mai multe articole despre:
Mihai Lucan Lucan