Medicul Ioan Gherghina: Nu ne putem permite să mai amânăm vaccinarea copiilor pentru că există forme foarte grave, inclusiv decese din cauza COVID-19
Medicul primar pediatru Ioan Gherghina a explicat, miercuri, în exclusivitate la Realitatea PLUS, principalele motive pentru care și copiii ar trebui să fie imunizați împotriva COVID-19.
Medicul Ioan Gherghina susține că pentru a elimina epidemia de COVID-19 și copiii trebuie vaccinați, după ce coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a anunțat că va urma și imunizarea acestora. Medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat marți că în vară ar putea începe și vaccinarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani, cu acordul, desigur, al părinților acestora.
„Ne așteptăm ca în următoarele zile, după ce FDA (Agenţia Medicamentului din SUA, n.red.) să acorde această autorizare şi foarte probabil că, în perioada lunii următoare, şi Agenţia Europeană a Medicamentului va elibera această autorizare, aşa încât avem o perspectivă cât se poate de clară ca din această vară să putem vaccina şi persoanele din grupa de vârstă 12 – 15 ani, care, evident, îşi doresc să se vaccineze prin acordul părinţilor”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.
Medicul pediatru Ioan Gherghina a explicat cele trei motive principale pentru care este necesară vaccinarea copiilor și adolescenților.
În primul rând, „copiii pot fi izvor de infecție, și mai ales contagiunea intrafamiliară: copii-părinți, copii-bunici, mai ales bunicii”, a precizat medicul Ioan Gherghina, adăugând că al doilea motiv este „infecția naturală, pentru care trebuie să vaccinăm și copiii.
„Cum putem stăpâni epidemia, când 3 milioane de elevi trebuie vaccinați? Lichidarea unei epidemii ca rujeola, poliomielita, variola se rezolvă doar prin vaccinare”, a amintit Ioan Gherghina.
Este absolut necesară vaccinarea copiilor, mai spune medicul: „Am vaccina 70% din adulți, dar rămânea o masă mare de copii și adolescenți care pot fi un izvor de infecție în continuare”.
Al treilea motiv invocat de medicul pediatru este legat de formele grave pe care le dezvoltă copiii din cauza infectării cu noul coronavirus.
„Într-adevăr, copiii nu se îmbolnăvesc mai grav, dar se îmbolnăvesc. Odată purtători, îi îmbolnăvesc și pe cei din jur. Sunt și forme foarte grave: sindromul inflamator sever multisistemic, care îmbracă multe forme, de boala Kawasaki, șocul toxic, care afectează mai ales inima”, a avertizat Ioan Gherghina.
Medicul Ioan Gherghina spune că vaccinarea copiilor și adolescenților trebuie să aibă loc pentru a reduce numărul de cazuri grave în rândul adulților, urmate și de decese, din păcate, întâlnite inclusiv la copii.
Deși în mod normal s-ar fi așteptat până în 2023, „cu cât vaccinăm mai repede, cu atât reducem pierderile”, adică decesele, susține medicul pediatru Ioan Gherghina.
„Era bine să mai așteptăm doi ani cu tot vaccinul, dar asta costă mii de vieți. Nu ne putem permite să mai amânăm vaccinarea. Dacă se permite vaccinarea copiilor, trebuie să o facem, pentru că există forme foarte grave, inclusiv decese”, a declarat Ioan Gherghina, la Realitatea PLUS.
Despre studiile clinice făcute de companiile producătoare de Pfizer și Moderna și la copiii mai mici, adică între 6 luni și 11 ani, medicul pediatru susține vaccinarea. Ioan Gherghina spune că nu este nimic neobișnuit ca, și în cazul COVID-19, vaccinarea copiilor să poată începe de la 6 luni, așa cum este și cu alte vaccinuri din schema recomandată, precizând că și vaccinul antigripal se face de la 6 luni.