MENIU

Medicul infecționist Carmen Dorobăț: Raportările se fac după primul diagnostic și aici pot să apară diferențe

Carmen Dorobăț- medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Carmen Dorobăț, medic primar infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, a explicat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS, că raportările se fac după primul diagnostic și aici pot să apară diferențe pentru că medicul decide de la caz la caz care este cauza de deces. "Categoric, declarația trebuie să vină cu cifre și o analiză concretă care să dovedească diferență respective", a arătat Dorobăț, referindu-se la scandalul momentului generat de declarațiile fostului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, privind diferențele între datele legate de decesele provocate de COVID-19. 

Caut să găsesc o explicație logică daca există astfel de diferențe (între numărul de morți COVID declarat de autorități și numărul real al deceselor, așa cum a afirmat fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu - n.r.). În orice spital COVID e simplu de verificat pentru că toate decesele se produc pe line Covid. La celelalte spitale pot să apară diferențe prin faptul că prima cauza poate să fie Covid, iar a doua cuză poate să difere. Categoric, declarația trebuie să vină cu cifre și analize concrete care să dovedească diferență respectivă. Raportările se fac după primul diagnostic și aici pot să apară diferențe pentru că medicul decide de la caz la caz care este cauza de deces", a afirmat Dorobăț, precizând că declarațiile sale trebuie privite ca fiind cele ale unui medic infecționist care sta la patul pacientului.

Întrebată cum ar putea declarațiile fostului șef de la Sănătate să schimbe percepția populație legată de pandemia de Covid, medicul a răspuns: "Aici pot veni gânduri de neîncredere. Oamenii au avut persoane dragi care au murit de Covid și pot apărea îndoieli. De aceea aceste informații trebuie urmate de dovada matematica privind diferențele în raportarea decesele".

Cât privește conflictul din interiorul Coaliției de guvernare izbucnit după demiterea, la pachet, a lui Vlad Voiculescu și a Andreei Moldovean de la Ministerul Sănătății, Carmen Dorobăț a spus: "Dincolo de orice conflict politic, stă nevoia de încredere din partea cetățenilor și a medicilor (...) Avem neoie de un lider care să ne ghideze. Cu cât mai repede se vă ieși cu o declarație oficială din partea celor care conduc acum Ministerul Sănătății, cu atât mai bine". 

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, susține în continuare că există diferențe chiar și de ordinul sutelor, între datele privind decesele provocate de COVID-19, în funcție de platforma în care sunt centralizate. Voiculescu a dat și un exemplu: la Spitalul Colentina, numărul deceselor din platforma dedicată este cu peste 500 mai mare decât cel din platforma generală de raportare. Mai mult, fostul ministru crede că situația este valabilă pentru "majoritatea covârșitoare a spitalelor". 

"Ne-a sărit în ochii faptul că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decat cel din platforma în care raportează toată lumea, adică spitalele, medicii de familie prin DSP-uri și alte entități. (...) 

La Spitalul Colentina, diferența este de sute de persoane, adică raportarea din spital este semnificativ mai mare decât numărul din platforma în care raportează atât spitalul, cât și medicii de familie," a afirmat Vlad Voiculescu, în direct la Europa FM.