Medic român, avertisment cumplit după primul caz de tulpină INDIANĂ depistat: contagiozitate crescută. Cât de AGRESIVĂ este mutația
Medicul infecționist Carmen Dorobăț a comentat, la Realitatea PLUS, informația legată de apariția primului caz de infectare cu tulpina din India a virusului SARS-CoV-2. "Trebuie să fim foarte convinși că a fost o secvențiere corect făcută și că această tulpina este identică B.1.617.2, cu cea izolată în India. Această tulpină are o contagiozitate crescută și o agresivitate posibil mai mare. Să fim precauți legat de etichetarea tulpinii, iar dacă este (vorba de acea tulpină - n.r.) să știm care este sura 0", a afirmat medicul.
Carmen Dorobăț a precizat că este important de depistat cum a ajuns tulpina în România, dacă persoana infectată nu a ajuns în India.
Medicul a vorbit și despre rezistența acestei tulpini la vaccinurile din zona europeană (Pfizer, Moderna și AstraZeneca), existând suspiciunea că ar fi crescută.
"Specialiștii nu au dat însă categoric aceasta informație și nici procentajul, cum se întâmplă în cazul celei din Africa de Sud care este de 50-51% acoperire. Infectionistii au repetat că e posibil să apară tulpini mutante care să ne facă surprize mai mult sau mai puțin plăcute", a mai spus medicul infecționist de la Iași.
În urmă cu scurt timp, INSP a fost informat că un laborator de analize din orașul Sfântu Gheorghe a identificat o variantă „indiană”, B.1.617.2, la o persoană de 26 de ani, care a ajuns în România în urmă cu aproximativ o lună. La data recoltării, respectiv pe 26 aprilie, cazul era simptomatic (tuse), cu formă clinică ușoară. Persoana s-a prezentat la laborator pentru recoltare la cerere. Este vorba despre o variantă indiană, o mutație a tulpinii, și NU despre tulpina principală, cea care a provocat situația epidemiologică extrem de gravă din India.