MENIU

Medicul Carmen Dorobăț, despre posibila vaccinare anuală împotriva COVID-19 ca și în cazul gripei sezoniere

Medicii explică dacă vaccinarea anti-COVID-19 va deveni sezonieră ca în cazul gripei

Medicii susțin că este posibil ca infecția cu noul coronavirus să fie tratată prin vaccinare sezonieră, ca în cazul virusului gripal. Infecționistul Carmen Dorobăț și expertul în Sănătate publică Ioana Stăncel au explicat, luni, la Realitatea PLUS, de ce se va putea ajunge la asta, mai ales că sunt limitate și studiile care există la această oră în privința imunității după vaccinarea anti-COVID-19.

 

„Noi avem experiență în ceea ce priveste vacinarea sezonieră, pentru virusul gripal, ne vaccinăm în fiecare an. Se poate și aici să fie vorba de o vaccinare la intervale de timp.

Această vaccinare la intervale de timp este caracteristică e caracteristica unui astfel de virus care se poate modifica foarte ușor. Faptul că într-un an au apărut atâtea tulpini, și tulpini care se comporta și diferit, atât al contagiozității, adică epidemiologic, dar și din punct de vedere clinic, la patul pacientului. Observăm modificări în ceea ce privește agresivitatea cu care lovește anumite grupe de vârstă. Și s-ar putea să avem și o astfel de situație: sezonier, la anumite intervale de timp să ne vaccinăm”, a explicat medicul infecționist ieșean Carmen Dorobăț, luni, la Realitatea PLUS.

Medicul mai atrage atenția cât de important este un tratament pentru infecția cu SARS-CoV-2 în următoarea perioadă: „Noi, medicii, speram sa avem la îndemână și o terapie specifică antivirală. Pentru că, așa cum știm, cu excepția Remdesivirului, nu avem un medicament care să fie îndreptat specific anti-SARS-CoV-2”.

Expertul în Sănătate Ioana Stăncel nu susține studiile nou-apărute potrivit cărora o simplă răceală ne poate pregăti sistemul imunitar pentru a ataca COVID-19. 

„O simplă răceală de tip infecție virală este imunitatea specifică de tip celular și umoral, iar aceste elemente ale imunității personale pot ajuta la combaterea oricărei infecții virale.

Nu există o imunitate specifică asa cum exista in cazul anticorpilor neutralizanți dobândiți în urma vaccinului sau în urma trecerii prin boala.

Crește răspunsul imun, ajuta la manifestări mult mai ușoare ale bolii, dar nu înseamnă o imunitate specifică față de acest virus”, a explicat Ioana Stăncel, luni, la Realitatea PLUS.