MENIU

Medicul Carmen Dorobăț, despre incendiul de la Institutul „Matei Balș”: „Nu pot spune decât că este vorba de o suprasolicitare a rețelei electrice”

Medicul Carmen Dorobăț Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Medicul ieșean Carmen Dorobăț spune că incendiul de la Institutul „Matei Balș” a fost probabil provocat în urma unei suprasolicitări a rețelei electrice. 

 

„Nu pot spune decât ca este vorba de o suprasolicitare a rețelei electrice, in spitale COVID la care funcționăm la capacitate maxima. Si probabil din cand se produce așa ceva. O suprasolicitare care, oricât am avea noi grija, se poate solda cu astfel de tragedii care nu se pot compensa în niciun fel. 

Fără îndoială trebuie o reevaluare a capacității în sistemul sanitar, de aprovizionare cu energie electrică, de aprovizionare cu gaze, rețeaua electrică, pentru rețeaua cu oxigen, pentru că este un consum uman și financiar pentru a asigura îngrijirea pacienților cu COVID-19 foarte mare. 

INCENDIU la Spitalul Matei Balș. 4 morți, peste 120 de pacienți EVACUAȚI. Corpul de control al Premierului, trimis la spital

Proceduri există, în toate spitalele COVID, în special in centrele universitare, dar rapiditatea cu care s-au petrecut evenimentele au depășit orice capacitate umană de intervenție”, a declarat medicul Carmen Dorobăț, vineri, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, după incendiul de la .

SURSE: Incendiul de la "Matei Balș" ar fi izbucnit de la o aerotermă

„Eu acum aud despre aerotermă. Nu știu care a fost realitatea la fața locului... Depinde despre ce vorbim, despre ce pacient îngrijim, dacă rețeaua de căldură funcționează sau nu, aici trebuie cautata prezenta aerotermei”, a mai spus Dorobăț.

Ruda unei paciente confirmă! MĂRTURIE, în exclusivitate: „Am dus o aerotermă la Balș mamei mele, mi-au spus că asta e situația, nu au căldură”

Medicul Carmen Dorobăț a vorbit și despre riscul pe care îl reprezintă infecțiile nosocomiale în spitale, care vulnerabilizează pacienții. 

„Dacă vorbim de pacient critic cu infecție și arsură, si arsura, categoric e un risc în plus. Infecțiile nosocomiale sunt o realitate, nu numai pentru România, ci pe tot globul. Sigur că îngrijirea trebuie să fie în dublu sens și în condiți ispeciale”, a explicat medicul ieșean.

Legat de situația în care se află foarte multe spitale din România, Carmen Dorobăț a vorbit despre importanța renovării și a construcției altor spitale.

„Dacă vorbim de a cârpi, nu e cazul. Dacă vorbim de o reconsolidare cu refacere de la bază a tot ce înseamnă o rețea, e altceva. Dar a construi un spital nou... vedem cât durează. (...) Timp de un an au funcționat probabil peste capacitățile admise”, a mai declarat Carmen Dorobăț.