MENIU

Medicii sunt în alertă! HEPATITA depistată în Europa și SUA, confirmată și în România - Principalele simptome

Medicii, în alertă! HEPATITA care a alertat Europa și SUA, confirmată și în România - Principalele simptome

Cazurile neobișnuite de hepatită la copii se răspândesc rapid în lume. După mai multe cazuri depistate în mai multe țări din Europa și în SUA, au fost confirmate câteva și în România. Medicii sunt în alertă după primul caz identificat în București, anunță Realitatea PLUS.

A fost confirmat primul caz de hepatită misterioasă la un copil din București. Medicii sunt deja în alertă și vor să descopere de unde provine virusul, pentru că în probele de laborator recoltate nu există o legătură între această boală ce pare complet necunoscută și celelalte virusuri A,B,C,D,E.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), primele ipoteze au luat în calcul modificarea unui adenovirus. Cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, au fost identificate în 11 țări, a anunțat OMS. Dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit CNN.

Până în prezent au fost confirmate cazuri în Europa și Statele Unite. Marea Britanie investiga acum două săptămâni un număr total de 74 de cazuri de hepatită - sau inflamație hepatică - la copii, de la începutul acestui an. Aceștia nu au exclus complet nici COVID-19 ca posibilă cauză. Părinții au fost avertizați în legătură cu posibile simptome care anunță icterul. Este vorba de 49 de cazuri în Anglia, 13 în Scoția și 12 în Țara Galilor și Irlanda de Nord. Numărul lor a ajuns acum la 114. Între timp, au apărut și 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia, potrivit OMS, anunță Daily Mail. În SUA, au fost raportate 9 cazuri în Alabama și 2 în Carolina de Nord.

„Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o posibilă ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza”, a transmis  OMS.

OMS a făcut și câteva precizări despre detectarea virusului în cel puțin 74 de cazuri în cele două săptămâni, în Marea Britanie. Organizația susține că cel puțin 20 dintre copii au fost testați pozitiv pentru coronavirus, mai scrie Daily Mail.

OMS a mai declarat că țările afectate își intensifică supravegherea cazurilor de hepatită la copii.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate pentru furnizorii de servicii medicale și autoritățile de sănătate publică cu privire la investigațiile recomandate în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul - nu doar a plasmei sanguine - poate da rezultate mai bune.

Care sunt SIMPTOMELE hepatitei de origine necunoscută

Simptomele sunt asemănătoare cu hepatita normala: inflamarea ficatului, greață, vărsături. Forma acestei hepatite este una virulentă, cu evoluție spre insuficiență hepatică, fiind necesar transplantul hepatic.

Acest tip de hepatită îi afectează în principal pe copiii cu vârste mai mici de 10 ani şi se manifestă prin simptome precum îngălbenirea pielii, diaree, vărsături şi dureri abdominale.

Unele cazuri au necesitat transferuri în centre medicale specializate în boli ale ficatului, iar şase copii au fost supuşi unui transplant hepatic, a precizat OMS. 

Sindromul clinic „printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum și niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu raportat febră, iar virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit comunicatului oficial al OMS.