Medicii nu sunt sac de box. Reacția Colegiului Medicilor în cazul doctoriței bătute la Fetești
Colegiul Medicilor a reacționat, printr-o scrisoare deschisă, după cazul doctoriței care era a fost lovită de un pacient nervos, în timp ce făcea de gardă la Spitalul Municipal din Fetești. Forul tutelalar al meridicilor a atras atenția că nu personalul trebuie să suporte efectele lipsurilor din sistem.
Colegiul Medicilor a transmis vineri o scrisoare deschisă cu titlul „Medicii nu sunt sac de box...pentru nimeni!’’, semnată de prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor:
„Stimată opinie publică,
Medicul și pacientul, medicul și societatea, suntem la fel.
Relația dintre medic și pacient trebuie să se bazeze pe respect reciproc, iar medicul, în exercitarea profesiei sale, bineînțeles că trebuie să manifeste profesionalism, empatie și corectitudine.
Dar nu putem asista impasibili și nu este normal, reprezintă chiar o infracțiune, să agresezi cadre medicale. Pe de altă parte, bineînțeles, medicul trebuie să-și trateze pacienții cu maximum de profesionalism, corectitudine și seriozitate.
(...)
Nu trebuie uitat, însă, că medicii sunt oameni dedicați sănătății și cu toții dorim salvarea vieții!
O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, un corp profesional care să corespundă nevoilor și provocărilor sistemului medical.
Din păcate, în România, la acest moment, există o aparentă ruptură între corpul medical și o parte a societății și, ca o consecință, o criză gravă în înțelegerea relației medic-pacient.
Sigur, putem accepta la unii pacienți lipsa informării corecte și echilibrate privind funcționarea sistemului medical, putem accepta neînțelegerea bolii și un anumit tip de respingere a diagnosticului ori a tratamentului care, pe de altă parte, ar duce la salvarea vietii și care se bazează pe protocoale și așteptări nerealiste, dar sub nicio formă nu putem accepta agresivitatea și violența împotriva personalului medical.
Pe de altă parte, pacientii, dar și întreaga opinie publică, trebuie să înțeleagă neputința medicilor în acordarea de îngrijiri medicale optime în condiții de infrastructură medicală deficitară sau extrem de deficitară în anumite unități sau de lipsa numărului optim de medici în anumite zone.
NU Medicul este responsabil de acest sistem medical neperformant, NU Medicul trebuie pedepsit fizic sau verbal de lipsa echipamentelor medicale sau de creșterea timpului de asteptare atunci când el este este implicat în alte cazuri și suprasolicitat.
Dar DA, susținem practicarea medicinei corecte, profesioniste și responsabile si suntem dispusi la orice fel de măsuri care să ducă la creșterea gradului de încredere și la dezvoltarea profesiei medicale, dar noi și societatea nu trebuie să lăsăm comportamente și voci care să ,,sape’’ în adâncirea relației de neîncredere dintre o parte a populației și medici," a transmis prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, în numele Biroului Executiv al organizației profesionale.
În noaptea de miercuri spre joi, o doctoriță care era de gardă la Spitalul Municipal din Fetești a fost lovită în față, cu pumnul, de un pacient pe care îl consulta. Bărbatul și mama sau au fost arestați.