Medicii din Timișoara au introdus un tratament inovator în schema de tratament a bolnavilor COVID-19
În lupa cu COVID-19, medicii pun la bătaie toate “armele” pe care le au la dispoziție în încercarea de a face față virusului căruia i-au căzut pradă, până în prezent, peste 1,06 milioane de oameni la nivel mondial și care a infectat 36,77 de milioane de persoane.
Cel mai elocvent exemplu în acest sens este cel al medicilor de la Spitalul de Boli Infecțioase "Victor Babeș" din Timișoara, spital aflat în primă linie în lupta cu COVID-19, care au decis să folosească un tratament inovator în lupta cu virusul din China. Este vorba despre anticorpi monoclonali anti-receptor Interleukină 6, un tratament în cazul căruia studiile demonstrează că ar reduce nevoia de ventilație mecanică la pacienții infectați cu coronavirus care au fost diagnosticați cu pneumonie, scrie Timis Online.
Anticorpii monoclonali imită anticorpii generați de organismul uman pentru a lupta împotriva infecțiilor, iar Interleukina 6 este o proteină produsă de celulele imune ale organismului. Tratamentul se administrează în patru doze, la un interval de opt ore, pe cale intravenoasă, în diluție de ser fiziologic. Ca în cazul oricărui tratament, și acesta, cu cât este administrat mai repede, respectiv încă de la primele simptome ale bolii, cu atât eficiența este mai mare.
Până în prezent, aproape o sută de pacienți infectați cu noul coronavirus internați la Spitalul Victor Babeș Timișoara au beneficiat de acest tratament. Până la apariția acestei pandemii, medicamentul era folosi în tratarea inflamațiilor generale cronice, îndeosebi a artritei reumatoide.
„Avantajul este că poate fi administrat pe secție și nu este nevoie ca pacientul să fie transferat în Terapie Intensivă, cum este în cazul plasmei sau al Remdesivirului, și atunci se degrevează Secția de Terapie Intensiva de aceste cazuri. (…) La pacienții critici, în fază terminală, există foarte puțină medicație și doar împreună cu plasma, cu Remdesivirul, cu hemodiafiltrare sau împreună cu ventilația mecanică și chiar cu instalarea unui plămân artificial mai poate să funcționeze”, a spus doctorul Voichița Lăzureanu, coordonator Compartiment Terapie Intensivă Boli Infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.