MENIU

Medici, trimiși în judecată pentru trafic de organe! "Afacerea" cu cornee din Italia, dezvoltată fără jenă în Capitală, chiar sub ochii autorităților

Centre transplant -imagine de arhivă

Doi medici care administrează o clinică privată de oftalmologie din Capitală au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia. Cei doi medici sunt acuzați, de asemenea, şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vorbim despre o anchetă extrem de complexă care a pornit anul trecut, în urma unei sesizări a organelor judiciare. La finalul lui august 2022 au avut loc și primele percheziții la sediu clinicii medicale acuzate de trafic de organe.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se arată că, în perioada 2019 - 2022, în numele şi în interesul clinicii oftalmologice, medicii au introdus pe teritoriul României, peste 300 de cornee din Italia, fără a deţine autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant, relatează Ziare.com.

Legea Sănătăţii condiţionează legalitatea importului de ţesut uman de existenţa unei autorizaţii speciale pe care o poate emite doar Agenţia Naţională de Transplant, organism aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii. Pentru nicio operaţiune de import din cele 109 menţionate în rechizitoriu, Agenţia Naţională de Transplant nu a emis autorizaţia specială în beneficiul clinicii oftalmologice.

Potrivit rechizitoriului, dispoziţia de trimitere în judecată vizează şi săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, după ce s-a reţinut că, în numele şi în interesul acestei clinici oftalmologice, medicii au atestat în fals împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul că deţin aceste autorizaţii speciale de import ţesuturi de origine umană.

Toate aceste documente falsificate au fost folosite în relaţiile comerciale derulate cu o bancă din Italia.

Pentru că nu au fost înregistrate plângeri din partea pacienţilor care au beneficiat de transplantul de cornee, procurorii nu au putut cerceta dacă în această speţă a existat vreun caz de malpraxis.

Până în prezent nu au fost impuse interdicţii împotriva celor doi medicii şi nici a clinicii pe care aceștia o administrează, astfel încât aceştia îşi continuă activitatea, dar nu au mai fost efectuate operaţii de cheratoplastie.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Sectorului l Bucureşti.

Ancheta a debutat în 2022, în baza unei sesizări a organelor judiciare

Ancheta în acest dosar a pornit în urmă cu un an. Mai exact, pe 28 august 2022, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au percheziţionat sediul unei clinici medicale din Capitală, acuzată că trafic de organe, respectiv că introducerea în România a aproximativ 300 de cornee folosite la transplant.

"Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus la data de 22.08.2022 efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunii de introducerea sau scoaterea din ţară de organe, ţesuturi ori celule de origine umană fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut că, în perioada 2019 - 2021, o clinică medicală şi administratorul acesteia, la diferite intervale de timp şi în realizarea aceleaşi rezoluţii infracţionale, au introdus pe teritoriul României ţesuturi de origine umană, respectiv un număr semnificativ de cornee, fără autorizaţia specială emisă de Agenţia Naţională de Transplant. La data de 25.08.2022 a fost pus în executare un mandat de percheziţie cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Serviciul Investigaţii Criminale", declarat la acea vreme procurorul Călin Radu Bogdan, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Ancheta în acest caz - spunea Radu Bogdan - a pornit în urma unei sesizări a organelor judiciare şi, până în aceste moment, nu au fost depuse plângeri din partea unor pacienţi care au beneficiat de transplant de cornee.

Potrivit procurorului, ţesuturile folosite la transplant au fost aduse de la o bancă de organe din Italia, fiind vorba de aproximativ 300 de cornee.