MENIU

Adevărul dezvăluit de un medic: Datele din Vestul Europei despre Omicron NU sunt valabile și în România - De ce este PERICULOS valul 5

Medic român: Datele din Vestul Europei despre Omicron NU sunt valabile și în România

România este în pericol de a urma același tipar în următoarele săptămâni ca în valul 4, în care au murit peste 20.000 de români, la fel câți au murit într-un an și jumătate de la izbucnirea epidemiei. Medicii avertizează că, în România, valul 5 nu va trece la fel de ușor ca în restul lumii occidentale, chiar dacă OMICRON provoacă în mare parte forme mai blânde de boală. Principala cauză este nivelul de vaccinare anti-COVID-19 cu mult sub cel al țărilor în care imunizarea este de peste 60-80% , și , de aceea, nu au fost raportate multe decese. România a pierdut în valul 4, zilnic, între 200 și 400-500 de români.

Specialiștii estimează că la jumătatea lunii ianuarie, în România, tulpina OMICRON va fi dominantă, după ce deja se transmite comunitar. La sfârșitul anului 2021 au fost deja confirmate aproape 100 de cazuri, oficial. vom avea transmitere comunitară a noii variante. INSP a anunțat câ vârfurile zilnice vor depăși 25.000 de cazuri, în timp ce alți experți vorbesc chiar de cifre mult mai mari, de peste 30.000 de infectări pe zi.

Țara noastră are o „particularitate” față de țările din Vest: „Nu avem un grad suficient de populație vaccinată, astfel încât datele de acolo nu pot fi reproductibile în totalitate în țara noastră”, avertizează Radu Țincu, medic ATI la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală.

„Este un joc mult prea periculos, de multe ori plătit cu prețul vieții sau prin unele complicații, long term COVID, care afectează calitatea vieții. (...) Este păcat să ne jucăm atât de periculos, în contextul în care avem la dispoziție un vaccin. Și trebuie să le mai spunem oamenilor ceva în legătură cu Omicron: studiile ne spun că după 10-12 săptămâni fie de la vaccinare, fie de la trecerea prin boală, nivelul de protecție al anticorpilor scade, de aceea, responsabilitatea individuală de a respecta unele măsuri sanitare este un element extrem de important și în anul 2022”, a explicat medicul Radu Țincu, sâmbătă, la o televiziune de știri.

„Cred că suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu a adoptat certificatul sanitar, care ar fi avut două efecte imediate: în primul rând, o identificare la timp a persoanelor care pot transmite virusul în comunitate și, în acest fel, carantinarea lor; și în al doilea rând, impulsionarea campaniei de vaccinare, care este într-o scădere continuă, în contextul în care știm foarte clar că varianta Omicron va răspunde la administrea dozei a treia. În absența acestei doze booster, gradul de protecție pe care îl oferă anticorpii este undeva între 30 și 40 la sută”, a mai spus medicul ATI.

„Sunt în continuare oameni care nu știu foarte multe nici măcar despre SARS-CoV-2, cu atât mai puțin despre vaccinul împotriva acestei boli”, a menționat medicul, care spune că este nevoie urgentă de a schimba strategia de comunicare în campania de vaccinare.

„Valul patru a reprezentat o tragedie pentru România și a fost un preț enorm pe care l-am plătit tocmai pentru că nu ne-am vaccinat așa cum au făcut toate celelalte țări. Am avut cea mai ridicată rată de mortalitate din UE și acest lucru este determinat și cauzat doar de lipsa de vaccinare.

Valul cinci, dacă într-adevăr va fi reproductibilă această scădere a agresivității virusului, cu apariția unor forme ușoare, cel mai probabil nu va mai determina un număr atât de mare de oameni care-și pierd viața, însă din nou revine această dorință a noastră (a medicilor - n.red.) de a încerca să previi îmbolnăvirea prin vaccinare decât să vezi dacă vei face o formă ușoară de boală sau nu”, a concluzionat medicul Radu Țincu.