Medic din linia întâi: „Nu am avut până în acest moment cazuri grave de infecție cu Omicron la pacienți vaccinați"
Prof. dr. Cristian Oancea, medic primar pneumoftiziolog, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase "Dr. Victor Babeș" din Timișoara, a precizat că niciun pacient vaccinat nu a ajuns până în acest moment cu formă gravă de infecție cu noua tulpină Omicron la spitalul unde este manager.
„Eu sunt un optimist prin definiție, dar sunt acordat la lumea reală, pentru că tratez pacienți și stau toată ziua în spital. Despre valul 4 noi am avertizat din timp că urma să fie dureros pentru că ne-am dat seama, gândindu-ne la deschiderea școlilor și la copiii care nu sunt testați, că vom avea din start o creștere ascendentă de la copii la părinți și bunici. În plus, la acel moment, vaccinarea era deficitară. Nici acum nu stăm strălucit.
În acest moment, câte persoane s-au imunizat natural, prin trecere prin boală în ultimele două valuri, este o mare necunoscută, având în vedere faptul că noi avem foarte multe persoane nedeclarate care au făcut boala - au stat acasă, au făcut boala, au avut simptome, dar nu au raportat acest lucru. Dacă facem un calcul statistic, avem peste 40% din populație vaccinată în acest moment, plus 1,8 milioane de persoane care au trecut oficial prin boală, plus încă de 3-4 ori mai multe persoane care, neoficial, au făcut boala, este cu semnul întrebării cât este de mare acest procent”, a declarat medicul pentru HotNews.ro.
Întrebat dacă a avut până acum pacienți vaccinați cu forme grave de infecție cu Omicron, specialistul a răspuns: „Nu am avut până în acest moment cazuri grave la pacienți vaccinați. Din experiența noastră clinică de până acum, persoanele vaccinate dezvoltă fenomene ușoare, maxim moderate de patologie. Acest lucru este clar. Într-o zi cu 8.000 de infectați am avut 44 de internări. Este clar că, cel puțin pentru persoanele vaccinate, povara bolii nu este atât de mare și s-a transformat într-o viroză simplă.
Rămâne întrebarea, la care trebuie să răspundem în următoarele săptămâni - una-două săptămâni maxim - ce se întâmplă cu persoanele nevaccinate cu comorbidități? Cât de tare va lovi infectarea cu Omicron aceste persoane?
Noi, în județul Timiș, avem un indice bun de vaccinare, peste 50%. Dacă adunăm și persoanele care au trecut prin boală, ne așteptăm să avem pacienți, dar nu ne așteptăm la un flux atât de mare. Este greu de spus în acest moment care va fi dimensiunea epidemiologică și vă spun de ce: pentru că foarte mulți nu se testează. Ce am învățat însă din valul 4 este că trebuie să ne testăm copiii și trebuie să ne testăm tot timpul, în sens de monitorizare epidemiologică.
Pe de altă parte, am observat și la tulpina Delta și observăm și la Omicron că testele antigenice nu au relevanță de 100%. Spre exemplu, dacă ai simptome și testul antigenic este negativ, recomandarea este să îți faci un test PCR.
Întrebat dacă a avut cazuri de pacienți care au trecut prin boala COVID-19 în valurile precedente și s-au reinfectat acum și cu varianta Omicron, medicul a răspuns: „În ceea ce privește persoanele care au trecut prin boală, din nefericire am avut în valurile anterioare reinfecții. Cele care nu erau vaccinate, la reinfecție au dezvoltat o formă mult mai severă, care a lăsat multe sechele, în special pulmonare, care s-au confruntat și se confruntă cu acest sindrom long COVID, și am avut persoane care din nefericire au decedat.
Cu varianta Omicron nu am avut încă reinfectări la persoane care au trecut prin boală în valurile anterioare, este încă la început la noi.
S-a vorbit mult despre faptul că simptomele infecției cu Omicron sunt diferite de cele provocate de celelalte tulpini și, mai ales, despre faptul că plămânii nu ar mai mi afectați.
Cu ce ne-am confruntat noi, în spitalul nostru: mialgii, artralgii, sindroame febrile, uneori cefalee, migrene. Simptome ca de viroză sau ca la o gripă mai ușoară. Acest lucru ne face să sperăm că nu vom avea atât de multe forme severe. Dar repet: ce am avut noi a fost la persoane vaccinate”.