MENIU

Medic, despre criza sanitară: Suntem în fața unui dezastru. Luminița de la capătul tunelului nu se vede

Sursa foto: Profi Media

Medicul Dan Ioan Mănăstireanu, expert în medicina de dezastru, a vorbit, joi, la Realitatea PLUS, despre situația sanitară de criză din această perioadă, despre spitalele modulare din România, precum și despre numărul de vaccinări anti-Covid-19.

,,Suntem într-o situație de dezastru și trebuie să luăm măsurile care se impun: acțiunile să fie impuse de o personalitate care să nu fie compromisă, să fie supusă direct președintelui. Trebuie să nu mai aparțină politicii. Am descoperit că campania de vaccinare a avut efect la oamenii educați, dar la cei în vârstă și needucați a fost un eșec total. Oamenii trebuie convinși să fie vaccinați. Vaccinații pot să transfere un anumit număr de viruși. Responsabili suntem cu toții. Insist asupra testării, trebuie să se găsească fonduri, ca testele să se găsească în farmacii la prețuri accesibile", a precizat medicul.

În plus, specialistul a explicat că spitalele modulare reprezintă singura soluție în momentul de față, pentru a putea face față numărului mare de pacienți infectați cu virusul Covid-19.

,,Spitalele modulare sunt singura soluție, problema este cu ce personal le înzestrăm, eu sunt de acord că omul are nevoie de oxigen, problema poate fi și psihică. Oamenii cer super protecție.

Dacă nu se impune carantina, în momentul de față, și nu se crește numărul de vaccinări, să ne așteptăm și la valul 5, valul 6, valul 7. Suntem în fața unui dezastru. În momentul de față, comparativ cu ce am trăit în viața mea, cred că oamenii se comportă puțin anarhic. Nu am reușit să câștigăm încrederea celor care trebuie sa nu constituie rezervorul de viruși, pentru că factorul politic a intervenit.

Este îngrozitor ce se întâmplă în momentul de față, luminița de la capătul tunelului nu se vede. Dacă nu se schimbă acțiunile executive, cred că vom continua cu această problemă, pentru că virusul fără gazdă moare. Ieri, la spital, erau 22 de pacienți, ți doar 3 dintre ei erau vaccinați. Cei 19 erau oameni de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat, nici ei nu știu de ce", a declarat medicul.

Expertul consideră că măsurile de urgență de dezastru sunt necesare în situația de criză din această perioadă.

,,Guvernul nu are ce face, habar nu au pe ce lume trăiesc. Președintele trebuie să facă un comitet de acțiune de urgență, să găsească niște personalități credibile, care să pună la punct un plan de bătaie. Nu putem vorbi de o dictatură, avem nevoie de măsuri de urgență de dezastru. 

Propun ca inițiativa lui Valeriu Gheorghiță, începută și dezvoltată - caravanele, să meargă în periferiile din București. Apoi, propun introducerea în farmacii și magazine de înalt consum a testelor la un preț acceptabil și instituirea obligativității mass-mediei de a da cel puțin o emisiune pe zi, în care să fie prezentat acest program.

Spitalele private au cerut bani, nu cred că se pot face negocieri foarte clare și de pe poziții de forță, pentru că spitalele private fac o plată incorectă. Spitalele private trebuie puse la Sistemul Național de Securitate", a mai afirmat medicul.

Mai multe articole despre:
medic spitale medicina de dezastru covid vaccin