Medic ATI, despre condițiile de muncă din timpul pandemiei: O să ajungem să facem AVC. Este ceva sinistru
Odată cu explozia cazurilor de Covid-19 din țara noastră, a crescut îngrijorător și numărul pacienților de la Terapie Intensivă. Pe 3 august, în secțiile ATI figurează 419 bolnavi. Aceștia sunt îngrijiți zilnic de medici care trebuie să poate, ore în șir, combinezoane și cizme, lucru deloc ușor în condițiile în care temperaturile ajung și la 40 de grade. Pentru cadrele medicale implicate în această luptă, nu atât volumul de muncă este epuizant, cât condițiile în care își fac meseria. ”Este haos total. Nu am crezut că o să trăiesc asa ceva”, spune Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina din București.
”Nu poți să stai la 40 de grade în astfel de combinezoane și cizme. O să ajungem să facem AVC, noi, medicii. Nu se poate respira acolo. Nici noi, medicii, nici asistente, nici pacienții. Ei, săracii, spun doar că nu mai au aer. Este ceva sinistru. Tricoul se lipește de corp de la transpirație, iar cizmele se umplu de apă. Nu mai vezi nimic. Și sunt gesturi care trebuie făcute cu mare grijă și acuratețe. Și asta pentru că nu se pornesc sistemele de aer condiționat”, a declarat medicul, citat de ziare.com.
Laura Zarafin a subliniat și că temperaturile ridicate din secțiile ATI creează un mediu propice pentru îmbolnăviri.
”Este un mediu de infuzare a tuturor bacteriilor. Ventilația aerului ambiant și climatizarea spitalelor asigură rata scăzută de infecții nosocomiale, condiții optime de lucru pentru personal și confortul pacienților”, a spus aceasta, amintind că temperaturile optime se pot asigura cu ajutorul unor sisteme de aer conditionat cu filtru HEPA, cum se întâmplă în alte state.