Medicii nu înţeleg urgenţa proiectului "vitamina D(ragnea)"
Mai mulţi medici specialişti susţin că suplimentarea alocaţiei bugetare pentru programul de sănătate pentru Vitamina D, chiar dacă reprezintă în sine, un lucru bun, nu era o prioritate. Pe de-o parte pentru că un astfel de program există, iar pe de altă parte pentru că nu au fost comunicate suficiente puncte de vedere autorizate asupra acestei chestiuni.
Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie, propuenrea făcută de Liviu Dragnea şi lăudată de Sorina Pintea este bine-venită, dar nu prioritar. "Priorităţi ar fi educaţia pentru continuarea alăptării peste 6 luni, programul naţional de vaccinare,care are permanete sincope şi abia în al treilea rând suplimentele de vitamina D , care sunt prevazute de un program national, ca se extinde la toate vârstele, e salutar", a declarat medicul la Realitatea TV.
"În medicină există un instrument de lucru care se numește "medicina bazată pe dovezi" care este folosit de către decidenți instituționali (Ministerul Sănătății, Direcțiile de sănătate publică, etc) și individuali (medicul in exercițiul profesiei) care explică modalitatea de a aproba sau nu o procedură, o investigație , etc ca fiind mai mult sau mai puțin sigure. (...) În acest contex sumar prezentat îi întreb pe decidenți ce putere are recomandarea de a administra vitamina D (mai mult decât este reglementat acum) și ce nivel au studiile?" a afirmat medicul Olga Surdu.
După audierea în comisiile de specialitate, ministrul Sănătății Sorina Pintea a afirmat că se bucură de majorarea bugetului Ministerului şi este multumită de depunerea amendamentelor prin care Liviu Dragnea cere diminuarea bugetelor serviciilor de informatii si transferul banilor pentru programe de sanatate.
"Nu pot decat sa ma bucur ca exista amendamente pentru sanatate. Vtamina D nu e o inventie a dlui Dragmnea. E o propunere a comisie de endocrinologie. Cred ca trebuie sa ne bucuram. Bugetul Ministerului Sanatatii are parte de o crestere istorica", a declarat Pintea.
Suma ce ar urma să fie luată din bugetele SRI, SPP şi SIE pentru a fi distribuită în Sănătate este de 450 de milioane de lei.