Medicul fals Matteo Politi, arestat preventiv pentru 30 de zile
Judecătoria Sectorului 1 a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a cetăţeanului italian Matteo Politi, informează Poliţia Capitalei.
Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a municipiului Bucureşti.
Politi a fost reţinut miercuri seară pentru 24 de ore.
...............
Avocatul acestuia susține că Matteo Politi deține o diplomă care este parafată de Ministerul român al Educației. Medicul fals ar fi urmat o facultate în Kosovo.
”Clientul meu are diplomă obținută la Priștina. Ministerul Educației a atestat diploma. Este oficial medic”, a spus avocatul lui Matteo Politi.
Anterior reținerii, Matteo Politi, escrocul care a operat în clinici private din România fără să aibă studii de medicină, a fost adus la audieri miercuri seară la Secția 4 din București. Matteo Politi avea asupra sa un troler şi o geantă de voiaj.
Matteo Politi, italianul care s-a dat drept medic de chirurgie plastică, a mai fost cercetat şi condamnat în Italia şi în alte ţări din Uniunea Europeană pentru fapte asemănătoare, a precizat, miercuri seară, Ionuţ Dana, şeful Poliţiei Sectorului 1.
"Pot să vă confirm că cetăţeanul italian a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autorităţile italiene ne-au confirmat că nu figurează în tabloul medicilor din Italia. (...) Avem mai multe adrese primite de la autorităţile din Uniunea Europeană că el a fost cercetat sau că a fost condamnat pentru fapte similare. Răspunsurile primite trebuie analizate şi trasă o concluzie cu privire la această persoană", a declarat presei Ionuţ Dana.
El a arătat că, pe 20 noiembrie 2018, la Secţia 4 Poliţie s-a primit o plângere din partea a doi medici, în legătură cu o infracţiune de înşelăciune săvârşită de cetăţeanul italian. Acestea au spus că le-a fost oferit spre închiriere un spaţiu comercial, dintr-o clinică privată, unde cei doi urmau să-şi desfăşoare activitatea.
"Noi am înregistrat acea sesizare ca plângere penală şi am efectuat cercetări începând cu 21 noiembrie. Au fost audiate mai multe persoane care au avut legătură cu acest eveniment. S-a stabilit că cele două persoane au oferit circa 14.000 de lei cetăţeanului italian pentru închirierea acelui spaţiu comercial, care nu aparţinea italianului, ci fusese închiriat pentru o perioadă de timp", a afirmat Ionuţ Dana.
Anchetatorii au concluzionat că cetăţeanul italian a folosit şi o altă identitate în relaţia pe care a avut-o cu cele două persoane pe care le-a înşelat.
Ionuţ Dana a mai spus că a fost purtată corespondenţă şi cu ataşatul Italiei la Bucureşti, dar şi cu alte autorităţi italiene.
"El are calitatea de suspect pentru infracţiunea de înşelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor a adresat o altă plângere Parchetului, în luna ianuarie. Cele două plângeri au fost reunite şi se efectuează şi cercetări pentru a se stabili dacă acesta a exercitat o profesie fără a avea autorizările necesare", a explicat reprezentantul Poliţiei.
Acesta a precizat că în acest moment nu mai există alte plângeri la Poliţie pe numele italianului.
"Noi l-am căutat în cursul zilei de ieri, a fost dat în consemn prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, iar în această dimineaţă a fost depistat într-un tren pe sensul de ieşire din România la Sectorul Poliţiei de Frontieră Curtici. Vreau să le mulţumesc colegilor de la Frontieră care l-au adus la Bucureşti pe cetăţeanul italian", a mai spus Ionuţ Dana.
Italianul a fost ridicat miercuri dimineața, în jurul orei 6, de polițiștii de frontieră de la Vama Curtici. Medicul italian bănuit de practicarea ilegală a profesiei se afla în trenul cu destinația Budapesta, plecat din București marți seara, în jurul orei 21.20. El a fost preluat de polițiști în baza unui mandat de aducere și a fost adus în această seară la Secția 4 de Poliție.
Matteo Politi a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti.
După dezvăluirile din presă, DSPMB a anunţat că a demarat o anchetă internă şi a sesizat Comisia de disciplină pentru analizarea modului în care un funcţionar public din cadrul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a atribuit italianului, în 23 martie 2018, codul de parafă.