Maternitatea Rădăuți a fost redeschisă. Zeci de angajaţi au fost depistaţi cu stafilococ auriu
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a decis redeschiderea Maternității din Rădăuți, începând cu data de 6 ianuarie, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.
Conform acesteia, decizia se bazează pe faptul că rezultatele probelor de laborator recoltate în zilele de 28 și 31 decembrie din maternitatea Spitalului Municipal ''Sf Cosma și Damian'' Rădăuți au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic, scrie Agerpres.
În urmă cu o săptămână, DSP Suceava luase decizia ca Maternitatea Rădăuți să rămână închisă cel puțin până pe 5 ianuarie, din cauza infecției nosocomiale intraspitalicești constatată de inspectorii sanitari, în urma îmbolnăvirii mai multor bebeluși și a a unei mame.
Toate cazurile de la Maternitatea Rădăuți fuseseră preluate de Spitalul Județean de Urgență Suceava, fiind depistate 19 cazuri de infecție cu stafilococ auriu patogen, dintre care 14 au fost spitalizate.
Din totalul celor 45 de angajați ai Maternității Rădăuți, 22 persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.
În zilele de 23 și 28 decembrie, DSP Suceava a recoltat probe microbiologice de la Maternitatea Rădăuți. Deoarece din testele de salubritate recoltate în data de 23 decembrie, două probe au revelat prezența stafilococului auriu patogen, iar probele de apă din sălile de naștere au fost necorespunzătoare, s-a reluat procedura de dezinfecție generală cu recontrol în data de 28 decembrie.
Aceste ultime probe sunt în lucru. Au fost trimise către Institutul Cantacuzino 20 de tulpini de S. aureus selectate atât de la pacienți, cât și de la personalul medico-sanitar purtător, fiind trimise pentru investigații specifice care să precizeze modul de transmitere a bacteriei. Angajații maternității, depistați ca purtători de S. aureus patogen, au încheiat în cursul zilei de duminică tratamentul, urmând a fi recontrolați bacteriologic marți.
Pe 23 decembrie, 45 de cadre medico-sanitare și personal de îngrijire au susținut un test grilă de evaluare a cunoștințelor privind normele de efectuare a curățeniei, dezinfecției și sterilizării. Urmare a rezultatelor obținute, DSP Suceava a solicitat conducerii Spitalului Municipal Rădăuți o reinstruire teoretică și practică a personalului de îngrijire și o supraveghere permanentă a modului în care respectă în activitatea zilnică aceste normative.
Pe 20 decembrie, DSP a aplicat Maternității din Rădăuți oi amendă contravențională de 15.000 lei, fiind solicitate și alte măsuri administrative ce țin de factorii de decizie locali.