Măsuri URGENTE pentru cutremur! Raed Arafat: „Clădirile care au suferit fisuri sunt evaluate de experții în construcții” - PLANUL Guvernului
A fost prima ședință de Guvern după cutremurele care au zguduit România! Ministrul Dezvoltării are un plan concret de pregătire în caz de cutremur. În plus, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut șefului DSU Raed Arafat măsuri urgente pentru a evita o tragedie.
„În urma cutremurului de ieri, de 5,7 grade, noi am avut efecte în 22 de localități din 5 județe. Toate au fost efecte care nu au pus viața în pericol.
Clădirile care au suferit fisuri sunt evaluate de experții în construcții. Până acum nu avem niciun bloc sau clădire în care să ni se spună că nu se poate locui”, a explicat Raed Arafat în ședința de Guvern.
Raed Arafat a spus că s-au desfăşurat în ultimii ani mai multe campanii de informare a populaţiei, cea mai cunoscută fiind ”Nu tremur la cutremur”, campanie care urmează să revină pe 30 de posturi de televiziune, începând din ziua de luni, şi pe o perioadă mai lungă, pentru informarea populaţiei privind modul de reacţie la cutremur.
„Recomandarea noastră pentru pupulaţie este să le vadă şi să le consulte înainte de cutremur şi nu în timpul cutremurului”, a mai spus șeful DSU.
GRUP de lucru coordonat de premier
„Nu ne lipsesc aceste planuri și documentații, avem rafturile pline de astfel de dosare, important este ca partea practică să se întâmple. De aceea, am consider necesar ca toate instituțiile statului, pornind de la fiecare minister în parte să intensifice întreaga activitate. Și ea va fi coordonată de la nivelul premierului. Se va constitui un grup de lucru din care vor face parte mai multe ministere”, a declarat Nicolae Ciucă, în ședință.
Acesta a spus că o importanţă aparte se va acorda infrastructurii şcolare, care a fost evaluată ca fiind cu risc seismic.
"Ceea ce e important de subliniat, sensibil în momentul de faţă, este domeniul infrastructurii şcolilor. (...) La întâlnirea de astăzi am discutat şi avem deja în derulare proiecte, la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, în ce priveşte reabilitarea unor clădiri din instituţiile de învăţământ. Avem, de asemenea, 70 de şcoli, dacă am reţinut bine, care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială. Avem, de asemenea, 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceste şcoli cu risc seismic I să intre în reabilitare imediat. (...) Am cerut, totodată, ca Ministerul Dezvoltării să identifice modalitatea prin care acestor proceduri să le fie diminuat termenul de răspuns. Ştim foarte bine cât de mult trebuie să petreacă un document până să primească un aviz ", a declarat Ciucă.
El a adăugat că este nevoie de o reevaluare a clădirilor instituţionale şi a clădirilor private cu locuinţe colective.
"Şi, în felul acesta, să putem să avem o situaţie într-o bază de date foarte clară, foarte transparentă pentru a putea să prioritizăm modul de intervenţie pe fiecare dintre ele. Măsurile acestea de refacere, de consolidare a infrastructurii, trebuie prioritizate. Aş dori să nu se înţeleagă că vom avea o abordare absolut otova la tot ceea ce discutăm acum. Îmi doresc foarte mult ca toate deciziile pe care le luăm să fie foarte bine argumentate şi să avem, de asemenea, echipele tehnice care să treacă la implementarea lor în practică", a declarat Ciucă.