Mașinile second-hand s-au scumpit. Care este prețul mediu la care să te aștepți, dacă vrei să cumperi un autoturism la mâna a doua
În acest an, preţul mediu de vânzare al maşinilor second hand a crescut cu 17% în România, comparativ cu situaţia din 2022, la peste 12.800 de euro, arată o analiză de piaţă.
Mărcile de mașini care îi atrag pe români continuă să rămână Volkswagen, BMW, Audi, Renault şi Mercedes, urmate de Ford şi Skoda, conform unei analize citate de Agerpres. O noutate pe piața mașinilor rulate este faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, în 2023, a crescut interesul cumpărătorilor pentru motorizările pe benzină, în defavoarea celor diesel.
Totodată, în perioada mai - iunie, din volumul total de maşini tranzacţionate şi înmatriculate, două treimi (45.000 de autoturisme) au aparţinut segmentului de maşini rulate, în scădere de la 73%, cât se înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Estimările analizate de specialişti, care au luat în calcul 645.000 de autoturisme rulate, produse în intervalul 2010 - 2023 şi listate cu intenţie de vânzare în ultimii cinci ani, relevă faptul că românii schimbă maşina cel mai frecvent în intervalul 150.000 - 200.000 de kilometri parcurşi.
Scumpiri la pompă! Guvernul ia în calcul să majoreze accizele la carburanți din toamnă
În plus, tot mai mulţi români care optează pentru achiziţia unei maşini rulate se îndreaptă către SUV-uri (Sport Utility Vehicle). În topul preferinţelor se află Ford Kuga şi Audi Q5, iar, în ceea ce priveşte modelele Dacia, acestea sunt preferate cu precădere atunci când vine vorba despre achiziţia unei maşini noi.
Pe segmentul second hand, Dacia Duster se vinde mai bine, în comparaţie cu Dacia Logan, în timp ce modelele SUV de la Hyundai (Tucson şi Santa Fe) şi Toyota RAV 4 au prins avans faţă de berlinele vândute de aceleaşi mărci, precum i20, i30, respectiv Avensis şi Corolla.
"În achiziţia unui autoturism rulat, românii pun accent pe siguranţa maşinii, pe tehnologie, fiabilitate şi prestigiul mărcii. Iar în contextul preţurilor volatile la carburanţi, consumul urban devine un factor tot mai important", se arată în analiză.
Taxele de drum se modifică radical din 2026. Veștile nu sunt bune pentru anumite categorii de șoferi