MENIU

Masca de față din țesătură, protecție sau doar moft? Multe modele nu apără căile respiratorii aproape deloc

masca tesatura

O revistă de specialitate din Marea Britanie a testat 15 măști de față reutilizabile, descoperind că acestea permit accesul a 93% din particulele potențial dăunătoare sistemului respirator.

Testele de laborator au relevat diferențe îngrijorătoare în ceea ce privește eficacitatea măștilor faciale disponibile pe scară largă, conform revistei de teste britanice Which?

În timp ce unele măști de față au reușit să blocheze peste 99% din bacteriile potențial dăunătoare să pătrundă în materialul măștii, cel mai slabe au permis accesul a 93% din aceste particule.

Revista britanică îndeamnă producătorii și comercianții să retragă produsele de pe piață, după ce trei din cele 15 măști testate au fost marcate cu „nu cumpărați!”.

 
În partea de jos a clasamentului se află masca de de față „Termini8” vândută de Lloyds Pharmacy pentru două lire sterline, una de la „Asda” care se vinde cu 3 lire și o mască marca „Etiquette” care era disponibilă la rețeaua de farmacii Superdrug pentru 3 lire.
 

Cercetarea arată că măștile cu mai multe straturi sunt mai eficiente decât cele cu un singur strat - dar revista Which? a spus că există un compromis clar între respirabilitate și cât de eficiente sunt la filtrare.

Măștile din țesătură care au obținut cinci puncte pentru filtrare au fost cele care prin care se respire cel mai greu. Dacă nu poți respire bine printr-o mască, atunci ea se poate uda mai repede, din cauza condensului cauzat de respirația dificilă, iar asta i-ar putea încuraja pe oameni să-și ajusteze mereu masca sau să și-o scoată masca, mai ales dacă poartă ochelari.

Singurele măști faciale care împiedicau aburirea ochelarilor este modelul „ASOS” de 12 lire sterline și masca AB de 10 lire, apreciate pentru confortul celor care poartă de ochelari.

Conform revistei de teste Which?, măștile filtrarează mai bine particulele după ce au fost spălate.

În timp ce măștile din țesături reutilizabile nu sunt concepute pentru a bloca particulele ultra-fine, cum ar fi cele de COVID-19, așa cum o face o mască medicală, acestea sunt destinate să ajute la blocarea picăturilor mai mari și a aerosolilor expirați de purtător, care poate fi infectat, dar asimptomatic.

Natalie Hitchins, șef de produse și servicii pentru casă de la Which?, a declarat că există o „diferență uriașă” de calitate între măștile refolosibile vândute în magazinele clasice și cele online. „I-am îndemnat pe producători să folosească rezultatele noastre pentru a-și îmbunătăți produsele - până atunci merită să vă alocați timp pentru a cerceta cea mai bună opțiune pentru umneavoastră și pentru cei dragi”, a spus ea.

Compania „Asda” a declarat că măștile lor „respectă standardele pentru siguranță”. Compania spune că masca testată de revistă a fost produsă înainte de implementarea de noi reguli, iar acum nu mai este la vânzare.

Lanțul de farmacii Superdrug a contestat metodele de testare utilizate ale revistei Which? și a spus că masca „Etiquette” a fost testată în conformitate cu standardul EN 14683 pentru măștile chirurgicale și conform normelor CEN, „care nu este un standard oficial”. „Acest produs a fost comercializat sub formă de mască de față din stofă și nu ca o mască chirurgicală - conceput pentru a ajuta purtătorul să reducă răspândirea unei răceli sau a unui virus, conform instrucțiunilor guvernamentale.”, a declarat compania vânzătoare. Lloyds Pharmacy spune că masca „Termin8” este „conformă cu toate standardele stabilite de Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială și British Consortium Retail, pentru utilizare ca acoperire a feței în locuri publice, așa cum cere legea britanică”.

Mai multe articole despre:
masti reutilizabile masca de fata masca covid-19