MENIU

Masca cu senzori contra infecțiilor respiratorii, inclusiv coronavirus - Cum afli în 10 minute dacă porți sau nu masca inteligentă

Masca cu senzori contra infecțiilor respiratorii, inclusiv coronavirus - Cum afli în 10 minute dacă porți sau nu masca inteligentă

Chinezii au inventat, în urma pandemiei, masca inteligentă, ce va permite detectarea oricărui virus în aer, inclusiv coronavirusul.

Mască inteligentă va putea fi purtată în spațiile interioare pentu a putea detecta coronavirusul sau alte virusuri în respirația altor persoane. Chinezii au început deja testele cu noua masca de protecție N95, ce are încorporat în supapa de respirație un senzor sensibil la proteinele din virusuri ca cel gripal sau coronavirus, pentru început. 

O mască de față cu un senzor de virus ar putea detecta cantități mici de coronavirus după o conversație de doar 10 minute cu cineva care este infectat.

Cercetătorii de la Universitatea Tongji din China speră ca prin această ultimă invenție să se asigure protecția în spațiile închise împotriva virusurilor respiratorii, inclusiv coronavirus dar și cel al gripei sezoniere, scrie newscientist.com.

Cipul (senzorul) identifică urmele de coronavirus din aer, precum şi pe ale celui gripal, existente în respirația unei persoane infectate, astfel că după numai 10 minute, în cazul unui contact apropiat, va avertiza purtătorul de existența acestora. Sau să permită înlăturarea măștii dacă nu este identificat niciun virus.

După ce depistează virusul, masca trimite un semnal către smartphone-ul persoanei care poartă masca pentru față, permițându-i să decidă să părăsească o zonă în care coronavirusul este în aer sau să și-o scoată dacă se simte în siguranță.

O altă etapă mai trebuie pusă la punct, însă, până la utilizarea efectivă a acestui tip de mască revoluționară. Masca nu a fost încă testată împotriva virusurilor întregi, ci doar a proteinelor de suprafață ale coronavirusului. 

„Tehnologia este încă în dezvoltare”, spune Yin Fang de la Universitatea Tongji din China.

Echipa lui Fang a dezvoltat o mască de protecție de tip N95, care detectează proteinele exterioare din trei virusuri: două tulpini de gripă, H5N1 și H1N1 și SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Ideea creării unei măști inteligente pentru a ne feri de virusuri nu este nouă. Și anul trecut, ideea a fost pusă în aplicare de cercetători britanici. Cercetătorii au putut lansa aceste măști în pandemie pentru că lucrau deja la acest tip de protecție cu senzori portabili de la începutul anului 2020, de la începutul declanșării crizei coronavirus. Când COVID-19 a fost declarată pandemie, au intensificat studiile pentu a crea un dispozitiv de diagnosticare a bolii.

Inginerii de la MIT și de la Universitatea Harvard au conceput o mască de față ce poate să depisteze dacă purtătorul are COVID-19 sau nu în aproximativ 90 de minute. Măștile au senzori portabili minusculi,  de unică folosință, ce pot fi montați în alte măști de față și ar putea fi, de asemenea, adaptați pentru a detecta și alte virusuri.