MENIU

Mărul discordiei dintre Grecia și UE a rămas intact: premierul Tsipras spune "NU" reformelor

<p>Grecia, cu un pas &icirc;n faliment</p>

Premierul Greciei, Alexis Tsipras a purtat miercuri discuții la Bruxelles cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cu toate că prima sa declarație după negocieri a fost aceea că "suntem aproape de ajungerea la un acord", se pare că altfel stau lucrurile în realitate.

Alexis Tsipras le-a declarat jurnaliștilor greci prezenți la Bruxelles că nu poate accepta alt plan de reforme decât cel propus de Guvernul grec, informează Bloomberg.

Tsipras insistă ca planul de reforme pe care se discută să nu ia în calcul tăieri de investiții și cheltuieli și nici creșteri de taxe, deși oficialii FMI și CE au venit cu propuneri clare în acest sens.

"Singurele propuneri realiste de pe masa discuțiilor sunt cele ale Guvernului grec", ar fi declarat Tsipras presei elene. "Nu putem repeta aceleași erori care s-au făcut în trecut", a precizat premierul grec.

Noul Executiv de la Atena se opune fervent unui nou pachet de măsuri de austeritate și consideră că planul anterior de reduceri de salarii și personal a fost complet greșit.

Negocierile dintre Guvernul grec și troica creditorilor se află în impas de mai multe luni și riscul ca Grecia să intre în incapacitate de plată crește cu fiecare zi care trece.

Tsipras le-a mai spus jurnaliștilor "Nu vă faceți griji" cu privire la tranșa care trebuie plătită către FMI vineri, 5 iunie. Soldul total de plată din iunie către FMI este însă mult mai mare, de 1,5 miliarde euro, și Atena nu are acești bani dacă nu ajunge la un acord cu creditorii.

Noul termen stabilit de comun acord pentru ajungerea la o înțelegere este 14 iunie.

Discuțiile dintre Grecia și partenerii săi "vor fi reluate în câteva zile", a anunțat în noaptea de miercuri spre joi șeful zonei euro, Jeroen Dijsselbloem, după o reuniune la Bruxelles considerată "foarte bună", informează Agerpres.

La invitația președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul grec Alexis Tsipras s-a dus miercuri la Bruxelles pentru un dineu de lucru, la care a participat de asemenea Dijsselbloem. Scopul a fost de a încerca să se găsească bazele unui acord care să permită plata a 7,2 miliarde de euro către Grecia, promisă de mult timp.

În planul creditorilor, "există puncte pe care nimeni nu le poate considera ca o bază pentru discuții", a declarat Tsipras, citând tăierea celor mai mici pensii și creșterea TVA pentru electricitate.

"Vorbim despre o țară care în ultimii cinci ani a suferit o catastrofă economică majoră, a pierdut 25% din PIB după cinci ani de austeritate dură. Propunerile care readuc idei ca tăierea celor mai mici pensii sau majorarea TVA la electricitate nu pot fi baze de discuții", a adăugat Tsipras după reuniune.

"Rezultatul este că propunerea greacă rămâne singura propunere realistă pe masă", a mai spus el, recunoscând puncte pozitive în planul creditorilor ca "propunerea unui excedent (primar) mai mic".

Vicecancelarul Germaniei: "Intrarea Greciei în faliment, un eveniment gigantic"

Consecințele politice și economice ale intrării Greciei în incapacitate de plată, ar putea fi "gigantice", a declarat marți Sigmar Gabriel, vicecancelarul Germaniei și ministru al Economiei. Acesta a făcut un apel la Guvernul de stânga al Greciei pentru ajungerea la un compromis.

Comentariile vicecancelarului german vin la scurt timp după întâlnirea "de urgență" de la Berlin dintre Angela Merkel, François Hollande, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele BCE, Mario Draghi și Christine Lagarde, directorul FMI.

Cei cinci oficiali au discutat luni seară soluțiile de ieșire din impasul în care par să fi ajuns negocierile dintre guvernul Greciei și creditorii internaționali.

"Este absolut corect că Germania și Franța încearcă și de data aceasta să găsească o soluție, deoarece consecințele politice ale insolvenței Greciei în interiorul zonei euro vor fi gigantice, fără nicio îndoială", a spus Sigmar Gabriel, citat de Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, impresia multor europeni că o despărțire dureroasă de Grecia este mai bună decât prelungirea agoniei este o eroare care ar putea costa integritatea Europei.

Întâlnire în miez de noapte la Berlin pe tema Greciei. Se apropie "sfârșitul jocului"?

Criza din Grecia, care se apropie cu pași repezi de un deznodământ nefericit în cazul în care nu se ajunge la un acord cu FMI până în 5 iunie, a prilejuit un "summit" neașteptat luni seara la Berlin.

Angela Merkel i-a invitat la discuții, în cadrul unui dineu oficial, pe președintele francez François Hollande, pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe directoarea FMI, Christine Lagarde și pe președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi.

Potrivit cotidianului Die Welt, cei cinci participanți au dorit să definească "o poziție comună" pentru a face Greciei "o ultimă ofertă", iar prim-ministrul grec Alexis Tsipras "ar fi primit telefon din partea troicăi".

Concluzia discuției de luni noapte a fost "să se acționeze cu și mai multă intensitate" pentru a aduce pe linia de plutire Grecia, țară aflată în pragul incapacității de plată, transmite Agerpres.

La finalul reuniunii, cu puțin înainte de miezul nopții (22.00 GMT), cancelaria germană a informat că participanții intenționează "să acționeze cu mai multă intensitate" în acest dosar și să rămână "în strâns contact în zilele următoare", atât "între ei, cât și cu guvernul elen".

Vineri, cu ocazia reuniunii miniștrilor de finanțe ai G7, desfășurată la Dresda, Washingtonul a lansat un apel părților implicate "să se miște", în contextul în care eventualitatea unei incapacități de plată a alimentat speculațiile privind ieșirea Greciei din zona euro.

Scandal în guvernul Greciei, cu câteva zile înainte de scadența facturii la FMI

Ministrul grec de finanţe Yanis Varoufakis a provocat duminică o polemică în interiorul guvernului stângii radicale, după ce a numit o fostă parlamentară socialistă controversată să reprezinte Grecia la FMI.

Economista Eleni Panariti a făcut parte din echipa guvernului precedent dreapta-socialişti în negocierile cu creditorii, UE şi FMI, asupra aplicării primului plan de ajutor al ţării, marcat de o politică strictă de austeritate.

Numirea ei a provocat furia a 43 de parlamentari (dintr-un total de 149) ai stângii radicale SYRIZA, la putere, precum şi reacţia multor cadre din guvernul lui Alexis Tsipras, prim-ministru şi preşedinte al SYRIZA, notează France Presse.

'Cineva care reprezintă politica Memorandumului (de austeritate) nu poate reprezenta actualul guvern ale cărui principii şi valori sunt complet diferite', au declarat deputaţii într-o scrisoare deschisă publicată duminică seară de agenţia de presă greacă Ana (semioficială).

Datoriile scadente ale Greciei catre FMI in iunie sunt in valoare totala de 1,6 miliarde de euro, bani de care Grecia nu dispune fără ajungerea la un nou acord.

Anunțul care trimite unde de șoc în UE. Grecia: Nu vom achita tranșa din iunie către FMI

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, o noua runda de negocieri va avea loc, marti, intre Grecia si creditorii sai. Principalele subiecte de dezbatere vor fi problema taxei pe valoare adaugata (TVA) si reforma pensiilor.

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape două ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras, joi seară, în marja unui summit european desfășurat la Riga, relatează AFP.

"Într-o atmosferă prietenească și constructivă", potrivit unor surse din anturajul președintelui Franței, "schimbul de opinii s-a centrat asupra voinței de a se ajunge la un acord privind programul în curs" vizând să susțină finanțele Greciei.

Cei trei lideri, a continuat sursa amintită, "au ajuns la un acord privind necesitatea ca autoritățile elene să lucreze în continuare cu cele trei instituții" creditoare — Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) și Fondul Monetar Internațional (FMI)—, convenind "să rămână în strâns contact în perioada următoare", informează Agerpres.

Toți trei participă joi și vineri la Riga la un summit consacrat în special cooperării dintre UE și vecinii fostei URSS.

Ultima soluţie pentru evitarea falimentului în Grecia. "Nu mai e timp pentru asta"

Chiar de la sosirea în capitala Letoniei, președintele François Hollande a subliniat că întâlnirea va trebui "să schițeze soluții". Acestea nu vor fi adoptate definitiv de Franța și Germania, ci de Europa, a insistat el.

"Nu aici, la Riga, vom negocia chestiunea Greciei, dar este adevărat că aceasta ne permite să pregătim scadența care este așteptată, mai ales reuniunea Eurogrupului de la sfârșitul lunii sau, cel mai târziu, începutul lui iunie", le-a explicat jurnaliștilor șeful statului francez.

"Împreună cu premierul Tsipras, vrem să găsim soluții care să redea încrederea și să elibereze fondurile prevăzute", a continuat el.

"Acționăm pentru a facilita lucrurile și, în același timp, pentru a trimite un anumit număr de mesaje utile Greciei și utile Europei", a ținut să adauge François Hollande.

Atena negociază anevoie un acord cu creditorii săi pentru a obține, în schimbul introducerii de reforme, cele 7,2 miliarde euro restante din al doilea program de asistență financiară care expiră la sfârșitul lunii mai.

Pe 5 iunie, Grecia trebuie să plătească o rată substanțială FMI și ar putea intra în incapacitate de plată în lipsa unui acord până la acea dată.

François Hollande și Angela Merkel au lansat marți la Berlin un apel la accelerarea negocierilor pentru a evita ca Grecia să intre în incapacitate de plată.

Mai multe articole despre:
Grecia zona euro acord FMI faliment Grecia grecia fmi