MENIU

Marş de protest la "Zidul Morţii" de pe DN 17

Protest la Zidul Morţii

Aproximativ cinci sute de persoane au participat, vineri seară, la un marş pe DN 17 până la pilonul care susţine un pod al şoselei ocolitoare a Sucevei, supranumit "Zidul Morţii", pentru a atenţiona autorităţile să adopte măsuri pentru evitarea producerii de noi accidente mortale.

Sucevenii s-au mobilizat pe o reţea de socializare şi au organizat acest protest întrucât consideră că accidentele mortale care s-au produs la acel pilon de pod, denumit "Zidul morţii" au fost provocate pentru că acesta este "trântit efectiv în mijlocul unui drum european", şi nu pentru că şoferii nu au adaptat viteza la condiţiile de trafic. 

Acţiunea s-a desfăşurat la o săptămână de la accidentul în care un tânăr de 21 de ani din comuna suceveană Todireşti a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul unui pod de pe şoseaua de centură a municipiului Suceava, poliţiştii stabilind că acesta nu a adaptat viteza la condiţiile de ceaţă densă şi mâzgă pe carosabil.
În noiembrie 2012, un camion încărcat cu lemne a intrat, tot în condiţii de ceaţă densă, în acelaşi pilon, iar cele trei persoane aflate în cabină, între care un copil, şi-au pierdut viaţa

Protestatarii au parcurs pe jos peste un kilometru pe DN 17, din parcarea unui supermarket unde s-au adunat, până la "Zidul Morţii", având în mână candele aprinse pe care le-au depus în locul unde s-au produs accidentele mortale.

Între participanţi s-au aflat şi rude ale victimelor accidentelor care s-au recules la acest zid unde sunt montate plăcuţe comemorative şi coroane de flori. Văduva unuia dintre cei care a murit în accidentul din 2012 a spus că autorităţile nu au făcut nimic pentru ca astfel de evenimente să fie evitate, arătând că săptămâna trecută un tânăr şi-a pierdut viaţa în acelaşi loc. Ea consideră că este nevoie să fie adoptate măsuri urgente pentru ca accidente similare să nu se mai poată produce.

Unul dintre participanţii la protest, Bogdan, care este conducător auto, a spus că poate este nevoie să se organizeze astfel de proteste săptămânal pentru ca autorităţile să găsească o soluţie tehnică pentru ca astfel de accidente să nu se mai petreacă.

Participanţii la miting au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentelor rutiere din această zonă şi au depus candele aprinse în zona pilonului. Protestul s-a desfăşurat în linişte, participanţii având doar pancarte cu mesajul „Aici se moare” şi pe tot traseul parcurs protestatarii au fost însoţiţi de jandarmi şi poliţişti care au asigurat ordinea şi calea de acces.

În cursul acestei săptămâni pentru semnalizarea acestui pilon s-a suplimentat numărul de lămpi de avertizare, au fost montate benzi rezonatoare, dar şi un indicator prin care şoferii sunt atenţionaţi să reducă viteza.
Şoseaua de centură a Sucevei, în lungime de 12,43 kilometri, este în construcţie din 2008 şi ar fi trebuit finalizată în vara anului 2012. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost depăşit din cauza lipsei finanţării sau a expropierilor.

În zona în care au avut loc accidentele a fost realizat un nod rutier cu un sens giratoriu pe sub şoseaua de centură, care subtraversează, practic, drumul naţional pe două viaducte unite prin pilonul construit în mijlocul DN17. Sub centură, în jurul pilonului ar urma să se circule în sens giratoriu, iar acum şoferii sunt nevoiţi să ocolească pilonul uriaş printr-o singură parte, printr-o curbă.

Mai multe articole despre:
Suceava zidul morţii